Μήνυμα του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας, καθώς η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η αιματοβαμμένη και οδυνηρή αυτή επέτειος αποκτά φέτος πρόσθετους συμβολισμούς, καθώς συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συνιστώντας αφορμή και ευκαιρία για προβληματισμό και αναστοχασμό.

Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού συνιστά έναν αγώνα που χρειάζεται τις δυνάμεις όλων μας. Θα αποτελούσε κατ’ αρχάς δικαίωση για τα χιλιάδες θύματα. Θα συνέβαλε, όμως, και στην επούλωση του διαγενεακού τραύματος όλων των απογόνων των προσφύγων του 1922.

Η διεθνής αναγνώριση των Γενοκτονιών συνιστά νίκη των θεμελιωδών ανθρώπινων αξιών και αρχών της ειρήνης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, ενώ λειτουργεί και ως αφύπνιση για την αποφυγή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον.

Μετάβαση στο περιεχόμενο