“Η χρησιμότητα των άχρηστων γνώσεων” είναι ο τίτλος της Διάλεξης που θα δώσει ο Ιταλός Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, Nuccio Ordine, την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 19.00, στο Αμφιθέατρο Ι του ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής και το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Ο Nuccio Ordine έχει προσκληθεί στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Κ.Ι.Κ.Π.Ε. σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η Διάλεξη βασίζεται στο δοκίμιό του Η χρησιμότητα του άχρηστου, εκδόσεις Άγρα, 2013. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα ιταλικά υποτιτλισμένη στα ελληνικά. Είναι ανοιχτή για το κοινό και υπάρχει δυνατότητα χορήγησης βεβαίωσης παρακολούθησης.

Ο Nuccio Ordine (γενν. 1958) είναι Καθηγητής Ιταλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας. Οι τρεις μελέτες του που αφορούν τον Τζορντάνο Μπρούνο έχουν μεταφραστεί σε έντεκα γλώσσες, μεταξύ των οποίων τα κινεζικά, τα ιαπωνικά, και τα ρωσικά: La caballa dell’asino (1996), La soglia dell’ombra (2009) και Contro II Vangelo armato (2009). Έχει εκδώσει επίσης τα: Teoria della novella e teoria del riso nel Cinquecento (2009), Les rendez-vous des savoirs (2009), Trois couronnes pour un roi (Bompiani, 2011), Les portraits de Gabriel Garcia Marquez (2012). Είναι συνεργαζόμενος καθηγητής στο Harvard University Center for Italian Renaissance Studies και στο Alexander von Humbolt Stiftung, και επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ (Yale, NYU) και στην Ευρώπη (EHESS, ENS, Paris-IV Sorbonne, CESR στην Tours, IEA Paris, Warbung Institute στο Λονδίνο, Max-Planck Βερολίνου). Το 2010 αναγορεύτηκε επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας της Ρωσικής Ακαδημίας των Επιστημών και το 2012 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας από το Universidade Federal do Rio Grande do Sul di Porto Alegre. To 2009 τιμήθηκε στη Γαλλία με τον Ακαδημαϊκό Φοίνικα και το 2012 ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας του απένειμε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2010 ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας τον αναγόρευσε Ταξιάρχη του Τάγματος της Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας. Το πιο πρόσφατο έργο του είναι L'utilità dell'inutile, 2013 (Η χρησιμότητα του άχρηστου, εκδόσεις Άγρα, 2013).

 

Συνημμένα αρχεία
Προέλευση Δελτίου Τύπου
Υποβλήθηκε στις 01/10/2015 @ 14:36