Αποτελέσματα Διεθνούς Συνεδρίου για τον ιό του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας – Κογκό

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον ιό του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κογκό (2nd International Conference on Crimean-Congo Hemorrhagic Fever-CCHF), που πραγματοποιήθηκε στις 10-12 Σεπτεμβρίου 2017, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη. Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόεδρος της Οργανωτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής ήταν η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Άννα Παπά, η οποία διευθύνει, επίσης, το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν 100 σύνεδροι από 24 χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Σύμφωνα με τους διοργανωτές «η νόσος που προκαλείται από τον ιό αυτό μπορεί να είναι ήπια, μερικές φορές, όμως, είναι σοβαρής μορφής και θανατηφόρα. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ειδική θεραπευτική αγωγή ούτε εμβόλιο για την προφύλαξη του πληθυσμού σε ενδημικές περιοχές».

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα μελετών από τα μεγαλύτερα εργαστήρια του κόσμου, καθώς και από περιοχές όπου ενδημεί η νόσος και ανταλλάχθηκαν απόψεις, εμπειρίες και ιδέες για την παρασκευή αντιιικών φαρμάκων και εμβολίων. Ο υπεύθυνος του Π.Ο.Υ. για τους Ιογενείς Αιμορραγικούς Πυρετούς, Pierre Formenty, παρουσίασε το προσεχές πρόγραμμα του Π.Ο.Υ. για τον ιό του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κογκό.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, ιδρύθηκε η Διεθνής Εταιρεία, με τίτλο «International  Society on Crimean-Congo Hemorrhagic Fever». Πρόεδρος της Εταιρείας εκλέχτηκε η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Άννα Παπά.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.med.auth.gr/cc-conference-2017

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο