«SMiLe»: Έργο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

To Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και η Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ συμμετείχαν στην εναρκτήρια τεχνική συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου με τίτλο «Strenghtening primary Medical care in IsoLated and deprived cross-border arEas» και διακριτικό τίτλο «SMiLe», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018, στα γραφεία της Διοίκησης της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης.

Στόχος του έργου είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ελληνοβουλγαρική διασυνοριακή περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στις απομονωμένες περιοχές. Eπιπλέον, μέσω της μελλοντικής αξιοποίησης των δράσεών του, το έργο φιλοδοξεί να ωφελήσει το σύνολο της ελληνοβουλγαρικής διασυνοριακής γραμμής.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, θα γίνει προμήθεια εξοπλισμού για δομές υγείας της διασυνοριακής περιοχής και για το ΕΚΑΒ, θα δημιουργηθεί στο ΑΠΘ ένα Κέντρο Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Υγείας για τις ανάγκες των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, θα εκπαιδευτεί προσωπικό στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα και θα εκπονηθεί πιλοτική μελέτη για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε κέντρο Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί πλατφόρμα, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι κάτοικοι της διασυνοριακής περιοχής, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τις υπηρεσίες, τις δράσεις και τις διαδικασίες του έργου.

Το έργο «SMiLe» συντονίζεται από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης και συμμετέχουν το ΑΠΘ (και ειδικότερα το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Ιατρικής, σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών), το ΕΚΑΒ, το Νοσοκομείο του Ardino και ο Δήμος του Ηarmanli της Βουλγαρίας.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Interreg V-A Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο