Συμπόσιο για την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο

 

Συμπόσιο με θέμα «Ποιότητα Ζωής στη Χρόνια Νεφρική Νόσο» θα πραγματοποιηθεί, για δεύτερη συνεχή χρονιά, την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 και ώρες 9:00-15:00, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α του ΑΠΘ. Το Συμπόσιο διοργανώνεται από την Επιτροπή Υγείας του ΑΠΘ με τη συνεργασία της A’ Παθολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής ΑΠΘ–Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, της Νεφρολογικής Κλινικής ΑΠΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αποκατάστασης Ασθενών με Χρόνιες Παθήσεις Νεφρών (Εuropean Assοciation of Rehabilitation in Chronic Kidney Disease) και του Συλλόγου Νεφροπαθών Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι σύγχρονες μέθοδοι αιμοκάθαρσης και η νεφρική μεταμόσχευση έχουν παρατείνει την επιβίωση, αλλά η παράταση της επιβίωσης δεν συνοδεύεται και από ανάλογη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο συμπληρωματικής θεραπείας των ασθενών είναι η εφαρμογή προγραμμάτων συστηματικής άσκησης στους αιμοκαθερόμενους ασθενείς που εφαρμόζεται τόσο στη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, όσο και εκτός αυτής. Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και πολλών συστημάτων, διορθώνει τη μυϊκή ατροφία και επιδρά πολύ θετικά στην κατάθλιψη και το άγχος που διακρίνει τους ασθενείς».

Το Συμπόσιο αποσκοπεί στην ενημέρωση αναφορικά με τις σύγχρονες απόψεις για την αιμοκάθαρση, την περιτοναϊκή κάθαρση και τη μεταμόσχευση νεφρού, στην εφαρμογή προγραμμάτων θεραπευτικής γύμνασης, υγιεινού διαιτητικού τρόπου ζωής, ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικής επανένταξης ως συμπληρωματικών μεθόδων της θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο, που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Μεταξύ των εισηγητών θα είναι και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αποκατάστασης Ασθενών με Χρόνιες Παθήσεις Νεφρών, Καθηγήτρια Naomi Clyne.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε ιατρούς, νοσηλευτές, γυμναστές και ασθενείς, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο