Τη 2η θέση ως πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα κατέκτησε η ομάδα του ΑΠΘ Panther Racing AUTh στον 5o διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό «MotoStudent»

 

Η ερευνητική-αγωνιστική ομάδα «Panther Racing» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετείχε στον 5o διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό κατασκευής αγωνιστικής μοτοσικλέτας «MotoStudent», ο οποίος διεξήχθη από τις 3 έως τις 7 Οκτωβρίου 2018, στην πόλη Alcaniz, στην Αραγονία της Ισπανίας και κατέκτησε τη 2η θέση ως πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα.

Πέρα από τη σημαντική αυτή διάκριση, η Panther Racing Auth ξεχώρισε και για την καινοτομία την οποία εισήγαγε στον διαγωνισμό, αντικαθιστώντας όλα τα πλαστικά ή από σύνθετο υλικό μέρη της μοτοσικλέτας με την οποία αγωνίστηκε με ένα βιοδιασπώμενο υλικό, το οποίο αναπτύσσουν τα ίδια τα μέλη της. Η καινοτομία αυτή παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά από τα μέλη της ομάδας σε Διεθνές Συνέδριο για το Περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, τον Ιούνιο του 2018. Πρόκειται για ένα οικολογικό υλικό που ενσωματώνει ίνες λιναριού, οι οποίες προσδίδουν καλύτερες μηχανικές ιδιότητες σε μήτρα από PLA. Το PLA είναι ένα βιοδιασπώμενο θερμοπλαστικό πολυμερές, βιολογικής προέλευσης (π.χ. από ζαχαροκάλαμα, καλαμπόκι κ.α.) και έχει χαμηλότερη πυκνότητα σε σχέση με πολυμερή και ρητίνες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σύνθετων υλικών. Με το καινοτόμο αυτό υλικό, το οποίο είναι ελαφρύτερο ακόμα και από το πολύ ελαφρύ σύνθετο υλικό ανθρακονημάτων, επιτυγχάνονται καλύτερες επιδόσεις τόσο αγωνιστικά όσο και περιβαλλοντικά, ενώ ταυτόχρονα, λόγω της βιολογικής προέλευσης των συστατικών, το κόστος είναι εξαιρετικά μειωμένο.

Η ομάδα του ΑΠΘ έλαβε, επίσης, τις ακόλουθες σημαντικές διακρίσεις στον φοιτητικό διαγωνισμό «MotoStudent»: τη 19η θέση στη γενική κατάταξη, ανάμεσα στις 45 ομάδες που συμμετείχαν συνολικά στον διαγωνισμό, την 8η θέση στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού (MS1), την 4η θέση στην ενότητα «Technological Innovation Project», την 9η θέση στην ενότητα «Business Project», τη 16η θέση στην ενότητα «Design Project», την 22η θέση στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού (MS2) και τη 2η θέση στην ενότητα «Brake Test». Στον αγώνα ταχύτητας η μοτοσικλέτα της ομάδας τερμάτισε στη 19η θέση.

Ο διαγωνισμός «MotoStudent», στον οποίο συμμετείχαν 45 ομάδες προερχόμενες από Πανεπιστήμια τριών διαφορετικών ηπείρων, περιλάμβανε δύο στάδια:

Το πρώτο στάδιο (MS1), που αποτελεί το θεωρητικό τμήμα, αφορούσε τη σύνταξη και την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης τεχνικής έκθεσης με τις ακόλουθες ενότητες: 1) Εννοιολογικός Σχεδιασμός και Στόχοι (Conceptual Design and Targets), 2) Λεπτομερής Σχεδιασμός της Μοτοσικλέτας (Detailed Design), 3) Επικύρωση του Πρωτότυπου (Prototyping and Validation), 4) Βιομηχανική Παραγωγή του Πρωτότυπου (Industrial Production), 5) Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan) και, τέλος, 6) Τεχνολογική Καινοτομία (Technological Innovation Project).

Το δεύτερο στάδιο (MS2) περιλάμβανε τα ακόλουθα δυναμικά αγωνίσματα: 1) Brake Test, 2) Gymkhana 3) Best Acceleration 4) Mechanical Test, 5) Maximum Speed at Speed Trap, 6) Pole Position, και ολοκληρώθηκε με έναν συναρπαστικό αγώνα ταχύτητας μεταξύ των διαγωνιζόμενων ομάδων.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τη Moto Engineering Foundation (MEF) και την TechnoPark Motorland και συνιστά έναν επίσημα αναγνωρισμένο διαγωνισμό της International Motorcycling Federation (Fédération Internationale de Motocyclisme, FIM), η οποία αποτελεί το παγκόσμιο διοικητικό σώμα των αγώνων μοτοσικλέτας.

Η ομάδα Panther Racing ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2017 από φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια, στα μέλη της προστέθηκαν φοιτητές και από άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Επιστημονικά υπεύθυνος της ομάδας είναι ο Δρ. Γιώργος Περκουλίδης, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) στο Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Τα μέλη της είναι:

Μίλτος Γιαννιός (Υπεύθυνος Project), Μίλτος Θεοφάνης (Υπεύθυνος Marketing), Άρης Παπαδημητρίου (Υπεύθυνος Μηχανικών), Αλέξανδρος Γαϊτανίδης, Ιορδάνης Δεδονάκης, Κυριάκος Κυριακίδης, Γιώργος Λεπτουργός, Τάσος Ορφανός, Πασχάλης Παλτιμσής, Άρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Βιζβίζης, Γιάννης Νικήτας, Απόστολος Σιωπίδης, Αστέρης Ταλάσογλου, Κορίνα Δεδούση, Κατερίνα Μαυροκωστίδου, Αλέξανδρος Χατζηστεφάνου, Ανθή Πασχαλίδου, Τάσος Σκουφάς, Κώστας Πατσάρας, Δημήτρης Σιπητάνος, Μαρία Χρυσικού, Νίκη Ζαρκάδα και Μαρία Τρικάλη.

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στους ακόλουθους συνδέσμους:

Επισυνάπτονται φωτογραφίες από τη συμμετοχή της ομάδας στον διαγωνισμό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο