Λαμπρός ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στο ΑΠΘ – Συγκίνηση στην απονομή τιμής σε μέλη του Αριστοτελείου που διακρίθηκαν κατά το 2018

 

Με λαμπρότητα και επισημότητα, παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου, πραγματοποιήθηκε χτες, Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019, στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, η Τελετή Εορτασμού των Τριών Ιεραρχών και της απονομής τιμής στα μέλη ΔΕΠ και φοιτητές της πανεπιστημιακής κοινότητας που έλαβαν σημαντικές διακρίσεις από εθνικούς και διεθνείς φορείς κατά το 2018.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Ύμνους προς τιμήν των Αγίων Τριών Ιεραρχών, τους οποίους απέδωσε ο Χορός Ιεροψαλτών της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ «Οι Τρεις Ιεράρχες», με Χοράρχη το μέλος ΕΤΕΠ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Σκύφτα.

Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Ατματζίδης, εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας με θέμα «Μετανεωτερικότητα, καινοδιαθηκική επιστήμη και η παρακαταθήκη των Τριών Ιεραρχών».

Ως παράδειγμα διαπολιτισμικής προσέγγισης θεμάτων παιδείας και πολιτισμού χαρακτήρισε στην ομιλία του τους Τρεις Ιεράρχες ο κ. Ατματζίδης, εξηγώντας ότι  για να προβάλουν το χριστιανικό μήνυμα, χρησιμοποίησαν κείμενα, καθώς και άλλα πολιτισμικά στοιχεία, αρχαιοελληνικά και ιουδαϊκά. Δεν παρέλειψε να αναφέρει επίσης ότι «οι Τρεις Ιεράρχες μετέτρεψαν το μήνυμα της Καινής Διαθήκης, ιδίως αυτό της κοινωνικής αγάπης, σε εργαλείο κοινωνικής κινητοποίησης των ανθρώπων».

Ο κ. Ατματζίδης ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη διαπίστωση ότι «[…] οι Τρεις Ιεράρχες μας βοηθούν με την παρακαταθήκη τους να συνειδητοποιήσουμε ότι σήμερα, κατά τη μετανεωτερική εποχή, μελετώντας επιστημονικά τα ανθρώπινα πνευματικά δημιουργήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα κείμενα της Καινής Διαθήκης, θεμελιώνουμε μια διαδραστική Παιδεία και πετυχαίνουμε αυτό που γράφει πάλι ο ποιητής:

φτιάχνουμε ζωές με αισθήματα με βιώματα

που άλλοι άνθρωποι πριν από μας

τα είχαν ζήσει».

 

Δραττόμενος της ευκαιρίας των στίχων του Τίτου Πατρίκιου με τους οποίους έκλεισε την ομιλία του ο κύριος Ατματζίδης, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, τόνισε στην εισήγησή του ότι «βρισκόμαστε εδώ ως δάσκαλοι, ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Που έχουμε χρέος όχι μόνο να εκπαιδεύουμε, αλλά να διαμορφώνουμε ήθος και να διαπλάθουμε. Με αυτήν, λοιπόν, την ιδιότητα (και την αρμοδιότητα) είμαι ιδιαίτερα περήφανος που διαπιστώνω ότι για άλλη μια χρονιά οι Καθηγητές του ΑΠΘ αποδεικνύονται άξιοι ‘‘Δάσκαλοι’’ και οι φοιτητές μας άξιοι μαθητές. Και για τον λόγο αυτό τους τιμούμε στο πλαίσιο της εορτής των Τριών Ιεραρχών».

Μάλιστα, πρόσθεσε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση ότι οι διακρίσεις που πέτυχε το ΑΠΘ κατά τη διάρκεια του 2018 από εθνικούς και διεθνείς φορείς ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. «Δηλώσατε 63% περισσότερες από πέρσι και τριπλάσιες σε σχέση με το 2014!», επισήμανε ο  κ. Μήτκας απευθυνόμενος στα μέλη του Ιδρύματος, ενώ – μεταξύ άλλων- υπογράμμισε ότι «παρά τις συνεχιζόμενες δυσκολίες των τελευταίων ετών σε όλα τα επίπεδα, τα μέλη του ΑΠΘ συνεχίζουν δυναμικά να διακρίνονται στον εθνικό και στον διεθνή στίβο της εκπαίδευσης, της έρευνας, της καινοτομίας και της δημιουργίας».

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή τελετής απονομής τιμής το ΑΠΘ βράβευσε τους «άριστους των αρίστων»: τιμήθηκαν 95 από τις εθνικές και διεθνείς διακρίσεις του ΑΠΘ, ενώ έμφαση δόθηκε στις διακρίσεις των φοιτητών: βραβεύτηκαν 39 διακρίσεις μελών ΔΕΠ, 48 φοιτητών και οι 8 διακρίσεις φοιτητών που είναι μέλη ερευνητικών ομάδων.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει καθιερώσει την εκδήλωση απονομής τιμής στα διακριθέντα μέλη του ως έναν ελάχιστο τρόπο απόδοσης ευχαριστίας για τις προσπάθειές τους και ταυτόχρονα ανάδειξης στην κοινωνία του εξαιρετικού έργου που παράγεται στο Πανεπιστήμιο παρά τις αντίξοες συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο