Αναγόρευση του Καθηγητή Robert G. Picard σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ

 

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Αμερικανός Καθηγητής Robert G. Picard, ο οποίος θεωρείται ιδρυτής του επιστημονικού πεδίου της οικονομίας και της διοίκησης των μέσων επικοινωνίας.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, στις 18.00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, στον Καθηγητή Robert G. Picard απονέμεται ο τίτλος διότι αποτελεί μία προσωπικότητα διεθνούς κύρους με πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Μέσω της έρευνάς του και μαζί με τις σχολές σκέψης της πολιτικής οικονομίας, των πολιτιστικών σπουδών, των κοινωνικών ψυχολογικών επιδράσεων, έχει συμβάλει στην κατανόηση της οργάνωσης, λειτουργίας και εξέλιξης των οργανισμών επικοινωνίας και ενημέρωσης, αλλά και της επικοινωνίας και της δημοσιογραφίας γενικότερα ως επιστημονικών αντικειμένων μελέτης.

O Καθηγητής Robert G. Picard αναφέρεται στη διττή αποστολή των ΜΜΕ, αναδεικνύοντας τη συνύπαρξη των ενημερωτικών και εμπορικών αξιών, και τον τρόπο που η συνύπαρξη αυτή μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία στις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, καθώς και στην αξιόπιστη, ποιοτική και αντικειμενική, πληροφόρηση.

 

Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης

Χαιρετισμός

από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

 

Έπαινος του τιμωμένου

από τον Πρόεδρο του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Καθηγητή Γιώργο E. Τσουρβάκα

 

Τελετή Αναγόρευσης

Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Καθηγητή Γιώργο E. Τσουρβάκα

 

Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο με θέμα:

«Communications Structures and Social and Political Fractures»

 

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η Πολυφωνική Χορωδία Θεσσαλονίκης.

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα τιμωμένου

Ο Ομότιμος Καθηγητής Robert G. Picard είναι ανώτερος επιστημoνικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέλος της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών (Royal Society for the Arts -RSA) και συνεργάτης στο Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφόρησης» στο Institute for Social and Policy Studies (ISP) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γέιλ (Yale University).

Έλαβε μεταπτυχιακά διπλώματα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (University of California, Fullerton) και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Oxford University), διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι (Κολούμπια), ενώ ολοκλήρωσε την επαγγελματική του επιμόρφωση στην Πολιτική των ΜΜΕ στο Κέντρο Δημόσιας Πολιτικής Annenberg του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Επιπλέον, ήταν ερευνητής στο Κέντρο Shorenstein της Σχολής Διακυβέρνησης του Τζον Φ. Κένεντι στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, καθώς, επίσης, και στο Ινστιτούτο Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο οποίο διετέλεσε και Διευθυντής Έρευνας.

Ως Καθηγητής στη σαραντάχρονη πορεία του έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Turku στη Φινλανδία, στη Διεθνή Σχολή Επιχειρήσεων Jonkoping στη Σουηδία, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, καθώς και στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Είναι Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, στο Πανεπιστήμιο de la Mediterranee, στη Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, στην Πορτογαλία, και στο Πανεπιστήμιο Rey Juan Carlos, στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Ο Καθηγητής Robert G. Picard ήταν μέλος της Επιτροπής Annenberg για τον Τύπο (Annenberg Commission on the Press) και ερευνητής στην ομάδα εργασίας για τη Δημοσιογραφία Carnegie-Knight (Carnegie-Knight Task Force on Journalism). Έχει διατελέσει αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων για το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστημών (ESF), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), το Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (ESRC) στη Μεγάλη Βρετανία, το Συμβούλιο Κοινωνικών Επιστημών και Ανθρωπιστικών Επιστημών (SSHRC) στον Καναδά, το Συμβούλιο Επιχορηγήσεων Έρευνας (RGC) στο Χονγκ Κονγκ, το Eσθονικό Συμβούλιο Έρευνας (Estonian Research Council), το Συμβούλιο Έρευνας της Νορβηγίας (Research Council of Norway), το Ίδρυμα Επιστημών της Ιρλανδίας (SFI), το Ιρλανδικό Συμβούλιο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες (IRCHSS), το Ίδρυμα Επιστήμης και Τεχνολογίας (FCT) στην Πορτογαλία και την Ακαδημία Φινλανδίας (Academy of Finland).

Επίσης, υπήρξε σύμβουλος ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε θέματα επικοινωνιακής πολιτικής και νομοθεσίας, σε πολλές επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και σε εργατικές οργανώσεις Mέσων Eνημέρωσης στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική. Παράλληλα, είναι εκδότης των περιοδικών «Journal of Media Business Studies» και «Journal of Media Economics».

Ο τιμώμενος έχει συμπεριληφθεί στις λίστες των Who’s Who στον Kόσμο, Who’s Who στις ΗΠΑ, Who’s Who στην Eκπαίδευση, Who’s Who Διεθνών Συγγραφέων και Δημιουργών και στη λίστα του Contemporary Authors.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο