Αναγόρευση του Οικονομολόγου και υψηλόβαθμου στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δρ. Αναστασίου Χανιώτη, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Οικονομολόγος Δρ. Αναστάσιος Χανιώτης.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 και ώρα 12:00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο Δρ. Αναστάσιος Χανιώτης είναι Διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής (τέως Διεύθυνση Οικονομικών Αναλύσεων)  στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Με ειδίκευση και μακροχρόνια εμπειρία σε διάφορους τομείς γεωργικής πολιτικής, είναι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Φόρουμ Άμεσης Δράσης (Risk Reduction Forum-RRF) του Συστήματος Πληροφοριών Γεωργικών Αγορών (Agricultural Markets Information System-ΑΜΙS) του G-20.

Για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα της χώρας, το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ αποφάσισε ομόφωνα την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος.

 

Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης

Έναρξη-Προσφώνηση

από τον Πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Καθηγητή Χρήστο Δόρδα

Χαιρετισμός

από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Χαιρετισμός

από τον Κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Καθηγητή Δημήτριο Κωβαίο

Χαιρετισμός

από τον Πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Καθηγητή Χρήστο Δόρδα

Έπαινος του τιμωμένου

από τη Διευθύντρια του Τομέα Αγροτικής Οικονομίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ευθυμία Τσακιρίδου

Τελετή Αναγόρευσης

Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου

από τον Πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Καθηγητή Χρήστο Δόρδα.

Επίδοση διασήμου

από τον Πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Καθηγητή Χρήστο Δόρδα

Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας τιμής

από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Αντιφώνηση και ομιλία

από τον τιμώμενο με θέμα: «Γεωργία της γνώσης: πλανητικές προκλήσεις, ευρωπαϊκές αβεβαιότητες και ελληνικές προσαρμογές»

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του τιμωμένου

O Αναστάσιος Χανιώτης είναι Διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Διεύθυνση έχει ως αποστολή της να συμβάλλει στον στρατηγικό προσανατολισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής με: α) την παροχή αναλύσεων, προοπτικών πολιτικής και προβλέψεων αγορών για τη γεωργία και την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, β) τον συντονισμό των αναλύσεων για τις επιπτώσεις καίριων πρωτοβουλιών πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης, μέσω της παροχής τεκμηριωμένων αναλύσεων για τη στήριξη νομοθετικών προτάσεων, και γ) την υποστήριξη της αξιολόγησης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής στη βάση του Κοινού Πλαισίου Παρακολούθησης και Αξιολόγησης.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ασκήσει, επίσης, χρέη Διευθυντή στη Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων, έχει διατελέσει Προϊστάμενος των Τμημάτων Ανάλυσης Γεωργικής Πολιτικής και Ανάλυσης της Πολιτικής Γεωργικού Εμπορίου στην ίδια Γενική Διεύθυνση, Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου του πρώην Επιτρόπου για τη Γεωργία, Franz Fischler, και Γεωργικός Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Είναι κάτοχος διδακτορικού (1987) και μεταπτυχιακού (M.S., 1984) διπλώματος στην Αγροτική Οικονομία από το Πανεπιστήμιο της Georgia των ΗΠΑ και πτυχίου Οικονομικών (1980) από το σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής (Visiting Fellow) στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Γεωργικών Μελετών του Wye College, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (1988), όπου ανέλυσε τις γεωργικές εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, στο πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματεύσεων του Γύρου της Ουρουγουάης.

Με ειδίκευση και μακροχρόνια εμπειρία σε διάφορους τομείς γεωργικής πολιτικής, είναι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Φόρουμ Άμεσης Δράσης (Risk Reduction Forum-RRF) του Συστήματος Πληροφοριών Γεωργικών Αγορών (Agricultural Markets Information System-ΑΜΙS) του G-20.

Ως ενεργό μέλος της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωργικής Οικονομίας, έχει συμμετάσχει κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κεντρικός ομιλητής σε περισσότερες από 100 εκδηλώσεις ακαδημαϊκών φορέων για θέματα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, έχει δημοσιεύσει σχετικά κεφάλαια σε 6 ακαδημαϊκά βιβλία και έχει πάνω από 20 δημοσιεύσεις σε ακαδημαϊκά ή ερευνητικά περιοδικά.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο