Το ΑΠΘ… πάει Πράγα

Με μία διπλή παράσταση, καθώς και με μία Έκθεση Μακετών Ενδυματολογίας, το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ συμμετέχει και φέτος στη 14η Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας (Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2019 -P.Q. 2019).

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Θεάτρου έχει συστηματική παρουσία από το 2003 στη σημαντική αυτή διοργάνωση, καθώς φέτος είναι η πέμπτη φορά που συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας.

Η Διεθνής Έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design and Space (P.Q.) πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Έκθεση Σκηνογραφίας, Παραστασιακού Χώρου και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής παγκοσμίως. Η Έκθεση έχει τρεις τομείς: α) εθνικά περίπτερα, όπου παρουσιάζεται το έργο διακεκριμένων σκηνογράφων από κάθε χώρα, β) παρουσιάσεις έργων που σχετίζονται με τη Θεατρική Αρχιτεκτονική και γ) έκθεση έργων φοιτητριών/φοιτητών Σκηνογραφίας πανεπιστημιακών σχολών από όλο τον κόσμο.

Στη φετινή, 14η Διεθνή Έκθεση συμμετέχουν 79 χώρες, 800 καλλιτέχνες και λαμβάνουν χώρα 600 παραστάσεις, εργαστήρια και διαλέξεις.

Η διπλή παράσταση του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ έχει  τίτλο «Alice – to DA or not to DA» (http://www.pq.cz/projects/event-detail-en/?exhibition=173&day=mon-10), επιλέχτηκε μεταξύ 130 προτάσεων για παραστάσεις νέων καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο και θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, στο πλαίσιο του φεστιβάλ P.Q. Studio: Festival, στο Damu Disk Theatre της τσεχικής πρωτεύουσας.

 

Το πρώτο τμήμα της παράστασης με τίτλο «Alice» είναι μια εικαστική performance, εμπνευσμένη από την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων του Lewis Carrol, προπτυχιακών φοιτητριών/φοιτητών της κατεύθυνσης Σκηνογραφίας, υπό την καθοδήγηση του Ομότιμου Καθηγητή Απόστολου Φωκίωνα Βέττα.

 

«To Da or not to Da» τιτλοφορείται το δεύτερο τμήμα της παράστασης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Νταντά (http://www.thea.auth.gr/2018/06/vos-2017/#more-7853). Για την υλοποίησή της συνεργάζονται οι κατευθύνσεις Δραματολογίας και Υποκριτικής-Σκηνοθεσίας του προπτυχιακού επιπέδου με την κατεύθυνση Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Θεάτρου, με τον συντονισμό των Λίλας Καρακώστα (Αναπληρώτριας Καθηγήτριας), Δαμιανού Κωνσταντινίδη (Αναπληρωτή Καθηγητή) και Ιουλίας Πιπινιά (Επίκουρης Καθηγήτριας).

Η Έκθεση Μακετών Ενδυματολογίας αποτελείται από δισδιάστατες και τρισδιάστατες μακέτες κοστουμιών χαρακτήρων της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων του Lewis Carrol. Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Damu Disk Theatre ταυτόχρονα με την παράσταση. Οι φοιτήτριες/φοιτητές που συμμετέχουν προέρχονται από την κατεύθυνση της Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας, ενώ υπεύθυνη είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια Χρύσα Μάντακα.

 

 

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ στη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο