«Όχι στην έμφυλη βία. Δεν συναινώ-Αντιδρώ» Εκδήλωση του ΑΠΘ για την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών

Με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνει πολυθεματική εκδήλωση για να τιμήσει τις γυναίκες και τους αγώνες τους.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Όχι στην έμφυλη βία. Δεν συναινώ-αντιδρώ», η οποία τελεί υπό την αιγίδα των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, στις 12.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, από την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Δήμητρα Κογκίδου, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, Νίκος Γρηγοριάδης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει δρώμενο, θεατρικά αναλόγια και σκηνικό παιχνίδι τα οποία θίγουν τα ζητήματα της έμφυλης βίας και των έμφυλων στερεοτύπων, ενώ θα υπάρξει και μουσική παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, το δρώμενο με τίτλο «Ο Βιαστής είσαι Εσύ» θίγει το ζήτημα της έμφυλης βίας και μεταδίδει μήνυμα κατά της κουλτούρας του βιασμού, των γυναικοκτονιών και της πατριαρχίας. «Ούτε μια λιγότερη» είναι ο τίτλος του θεατρικού αναλογίου το οποίο περιλαμβάνει αφηγήσεις αληθινών ιστοριών σχετικά με γυναικοκτονίες στην Ελλάδα και την Κύπρο.  Με «Α-Βίαστες Σκέψεις», μέσα από ένα σκηνικό παιχνίδι, παρουσιάζονται ερωτήματα και προβληματισμοί γύρω από τα έμφυλα στερεότυπα  και τη μορφή που λαμβάνουν στον δημόσιο λόγο και χώρο. Τέλος, το θεατρικό αναλόγιο «Ίσια Δικαιώματα» πραγματεύεται, μεταξύ άλλων, την ετερότητα, τη μοναξιά, τα νέα ξεκινήματα στη ζωή, καθώς και τη γυναικεία ταυτότητα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο