Παρουσίαση Ημερολογίου «Φύσηξε Βαρδάρης 2021» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ

Το θεματικό ημερολόγιο «Φύσηξε Βαρδάρης 2021» της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη»  από το Πρόγραμμα  Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ παρουσιάζεται σε διαδικτυακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020, στις 19.00.
Στο πλαίσιο της πρότασης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ για απεξάρτηση και κοινωνική ένταξη, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων που σχετίζονται με την ιστορία, τον πολιτισμό και τα τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής στην οποία λειτουργεί το πρόγραμμα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη», όπου από κοινού μέλη, προσωπικό, εθελοντές/τριες και εταίροι στο κοινωνικό πεδίο έχουν δομήσει τη δράση αυτή. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια που έχει αποφέρει σημαντικά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα, όπως τα θεματικά ημερολόγια «Φύσηξε Βαρδάρης 2020» και «Φύσηξε Βαρδάρης 2021».
Το φετινό ημερολόγιο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ και της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη» με επιφανείς ανθρώπους της πόλης, λογοτέχνες και καλλιτέχνες. Η έκδοση του ημερολογίου στοχεύει στην περαιτέρω δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη», στην ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής, στη σύνδεση της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη» με την τοπική κοινωνία και στην προβολή του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και της πρότασής του για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.
Το εξώφυλλο του Ημερολογίου κοσμεί το έργο του Λουκά Βενετούλια «Η Πλατεία του Αγίου Βαρδαρίου» [(1981)· καμβάς, 80 x 130 εκ., Ιδιωτική συλλογή)]. Παράλληλα, στο  πλαίσιο της κυκλοφορίας του Ημερολογίου, έχει σχεδιαστεί και διατίθεται ως συνοδευτικό υλικό θεματική καρτ ποστάλ και χάρτινος σελιδοδείκτης.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν μέλη της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη», ο  επιμελητής της έκδοσης, Θωμάς Κοροβίνης, η επιμελήτρια των εικαστικών, Μαρία Κενανίδου,  η εκπρόσωπος της Κοιν.Σ.Επ. “dot2dot”, Βάσω Καρτσιακλή, και η Δέσποινα Βενετούλια, συνεργάτιδα της ομάδας. Παρόντες θα είναι όλοι/όλες όσοι/όσες συνέβαλαν στη δημιουργία του φετινού Ημερολογίου, ο επιμελητής των γραφιστικών Γιάννης Γαλάνης (Kunst), o εκπρόσωπος των εκδόσεων “iwrite”, οι συγγραφείς και καλλιτέχνες που διέθεσαν τα έργα τους, καθώς και συνεργάτες/ιδες και φίλοι/ες του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας.
Τη συζήτηση θα συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρίνα Αγγελάκη, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από τον Σπύρο Κουζέλη από τη Σχολή Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας “Smiyl”.
Η παρουσίαση θα μεταδοθεί ζωντανά (live streaming) μέσα από τη σελίδα του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας στο facebook:  https://www.facebook.com/events/4751820068222548
Η εκδήλωση θα προβληθεί επίσης από το κανάλι του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας στο youtube: https://www.youtube.com/channel/UC0CVATLf8a_PV2mS9smlEEg
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα υπάρχει η δυνατότητα περιήγησης στην εικονική έκθεση με τα εικαστικά και λογοτεχνικά έργα του Ημερολογίου, την οποία επιμελήθηκε ο φωτογράφος Στέλιος Παπαρδέλας.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις του Ημερολογίου θα διατεθούν από την «Ομάδα γειτονιάς του Βαρδάρη» σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις και παρεμβάσεις στην περιοχή.
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι πρόγραμμα του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και υλοποιείται με τη συνεργασία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα  στον σύνδεσμο  https://www.selfhelp.gr/

Μετάβαση στο περιεχόμενο