Τομέας Αισθητικής Παιδείας

Διευθύντρια
Κωνσταντίνα Δογάνη Επίκουρη Καθηγήτρια
Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
Γραμματέας
Μαρία Χατζηπαράσχη
Διεύθυνση: 

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Παιδαγωγική Σχολή

Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

Πύργος Παιδαγωγικής Σχολής

Πανεπιστημιούπολη

54124 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 
+30 2310 995046
Φαξ: 
+30 2310 995046

O Τομέας Αισθητικής Παιδείας ασχολείται με την πολυδιάστατη και ευρεία περιοχή της Αισθητικής Αγωγής, με τις μορφές έκφρασης του πολιτισμού, υλικού και άυλου. Ειδικότερα προσεγγίζονται ερευνητικά και διδάσκονται: οι εικαστικές τέχνες, η πολιτιστική κληρονομιά όλων των εποχών του ελληνικού πολιτισμού, τα τεκμήριά του στα μουσεία, ο χορός, το θέατρο, η μουσική.

Διδακτικό αντικείμενο: 

Τα μέλη του Τομέα επικεντρώνουν το διδακτικό τους έργο σε αυτόνομα γνωστικά αντικείμενα, τα οποία αντιστοιχούν στα εξής πεδία: εικαστική παιδεία, ρυθμική και κινητική αγωγή, θεατρική τέχνη και αγωγή, μουσική αγωγή, μουσειακή εκπαίδευση, πολιτιστική κληρονομιά και εκπαίδευση, πολιτισμός και σύγχρονη τεχνολογία. Συνδυάζεται, έτσι, η αγωγή στην τέχνη και η αγωγή μέσω της τέχνης. Η διδασκαλία των παραπάνω προσδιορίζεται από τις ειδικές διδακτικές προσεγγίσεις, που απαιτούν αυτά τα πεδία για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

 

Ερευνητικό αντικείμενο: 

 Όλα τα μέλη του Τομέα επικεντρώνουν το ερευνητικό τους ενδιαφέρον σε θέματα και περιοχές που συνδέονται πρωταρχικά με τον παιδαγωγικό ρόλο, τη σημασία και την αξία της γνωριμίας με τον πολιτισμό στην εξέλιξη του ανθρώπου και κυρίως στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του μικρού παιδιού. Σκοπός είναι η ανάπτυξη αισθητικής κρίσης, φαντασίας, δημιουργικότητας και αισθητικής δραστηριοποίησης και η έρευνα για την εφαρμογή καινοτόμων διδασκαλιών.