Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα Òpera Oberta

Η Òpera Oberta είναι ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Gran Teatre del Liceu με στόχο τη διάδοση της τέχνης της όπερας σε φοιτητές ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Για το σκοπό αυτό, σε κάθε ακαδημαϊκό έτος προσφέρονται πέντε έργα ειδικά σχεδιασμένα για το ακαδημαϊκό πρόγραμμα των συμμετεχόντων ιδρυμάτων. Τα έργα μεταδίδονται στα εγγεγραμμένα ιδρύματα μέσω υψηλής ποιότητας κρυπτογραφημένων δικτυακών μεταδόσεων (τεχνολογία IP Multicast Streaming) σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους και συσχετίζονται με την απόκτηση ακαδημαϊκών πιστωτικών μονάδων από τους συμμετέχοντες φοιτητές.

Η συμμετοχή του Α.Π.Θ.

Η συμμετοχή του Α.Π.Θ. αφορά στην υψηλής ποιότητας διαδικτυακή μετάδοση συνθέσεων όπερας από το Gran Teatre del Liceu  στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. και την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της δημιουργίας μιας οριζόντιας διατμηματικής δράσης στο Α.Π.Θ. Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται με τεχνολογία IP Multicast μέσω των υποδομών των ευρωπαϊκών  ερευνητικών και εκπαιδευτικών δικτύων με την υποστήριξη των ΕΔΕΤGÉANTRedIRIS,  CESCA και των υποδομών του Α.Π.Θ. Η δράση συντονίζεται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στο διεπιστημονικό πεδίο Network Performing Arts.

Στη δράση εγγράφονται μαθήματα των Τμημάτων και Σχολών του Α.Π.Θ., τα οποία πραγματεύονται την τέχνη της όπερας κατ΄ οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. δραματουργία, μουσικολογία, σκηνογραφία, εικονογραφία, ιστορία κ.λ.π). Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές στα εν λόγω μαθήματα παρακολουθούν τις μεταδόσεις των έργων και συμμετέχουν ταυτόχρονα σε κοινή ακαδημαϊκή διδασκαλία η οποία σχεδιάζεται από τους διδάσκοντες των μαθημάτων. Η συμμετοχή αυτή τους πιστώνεται ακαδημαϊκά μέσω των Προγραμμάτων Σπουδών σπουδών των οικείων Τμημάτων/Σχολών του Α.Π.Θ., καθώς καλύπτουν ένα μέρος των αντίστοιχων υποχρεώσεων τους σε αυτά.

Οι ομάδες εργασίας της δράσης αναλαμβάνουν με τη συμμετοχή φοιτητών να υποστηρίξουν τεχνικά τις μεταδόσεις, να μεταφράσουν και να διαθέσουν το ακαδημαϊκό υλικό του προγράμματος στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα (μέσω της ιστοσελίδας της)  και να συμμετέχουν στον υποτιτλισμό των έργων που μεταδίδονται ζωντανά.

Στο ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 οι μεταφράσεις είναι προϊόν συνέργειας με την Κατεύθυνση Μετάφρασης του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Μετάφρασης και Διερμηνείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ (Αναλυτικά).

Επίσης στοχεύει στην ανάπτυξη προστιθέμενης αξίας μέσω της δημιουργίας συμπληρωματικού ακαδημαϊκού περιεχομένου (π.χ. εκπαιδευτικού υλικού στο πλαίσιο των κοινών μαθημάτων) και καλλιτεχνικού περιεχομένου (διεξαγωγή συναυλιών πριν τις μεταδόσεις) και τη διάθεση/μετάδοσή του προς τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα της Òpera Oberta.

Ακαδημαϊκώς υπεύθυνη για τη δράση είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., Εύη Νίκα-Σαμψών.

Ακαδημαϊκώς υπεύθυνοι για τη μετάφραση του εκπαιδευτικού υλικού είναι ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ., και η Τιτίκα Δημητρούλια, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.

Υπεύθυνος για τη συμμετοχή του Α.Π.Θ. και συντονιστής της δράσης είναι ο Δρ. Δημήτριος Α. Αδάμος.

Η ιστοσελίδα της δράσης είναι διαθέσιμη εδώ: http://opera-oberta.mus.auth.gr

Gran Teatre del Liceu
Η όπερα Gran Teatre del Liceu ιδρύθηκε το 1847 και αποτελεί ένα σύμβολο της πόλης, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της πλούσιας πολιτιστικής και καλλιτεχνικής παράδοσής της. Σήμερα το θέατρο ανήκει στην κυβέρνηση της Καταλονίας υπό τη διαχείριση του ομώνυμου ιδρύματος.

 

Σχετικά έγγραφα: