Η κα Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με γνωστικό αντικείμενο «Πνευμονολογία-Αναπνευστική Ανεπάρκεια». Από το 2005 είναι Διευθύντρια της Μονάδας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και Διευθύντρια του Β΄Παθολογικού Τομέα του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου. Το ερευνητικό της έργο υλοποιήθηκε στο Εργαστήριο Αναπνευστικής Λειτουργίας και στη Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του ΑΠΘ. Εστιάζεται κύρια σε μελέτες ασθενών με σοβαρή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Εφαρμοσμένη Φυσιολογία του Αναπνευστικού και Διακοπής Καπνίσματος, Μεταμοσχεύσεις Καρδιάς και Πνευμόνων και Παθοφυσιολογία Αναπνευστικής Ανεπάρκειας. Από το 1999 ασχολήθηκε με την οργάνωση πρότυπων Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος και την εκπαίδευση επαγγελματιών Υγείας στο αντικείμενο αυτό. Από το 2005 η Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας ασχολείται με Πνευμονική Υπέρταση. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ανακοινωθεί και δημοσιευθεί περισσότερες από 300 εργασίες στον Ελληνικό και ξένο Ιατρικό τύπο, εκ των οποίων οι 60 περιλαμβάνονται στο PubMed.

Η κα Αργυροπούλου-Πατάκα υπήρξε μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής, μέλος της Συγκλήτου, Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΓΠΝ “Γ. Παπανικολάου”, Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας – Δεοντολογίας του ΓΠΝ “Γ. Παπανικολάου”, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων Β. Ελλάδος και της Επιτροπής Ενημέρωσης Κοινού,  Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Έφορος Βιβλιοθήκης, Υπεύθυνη Συντονίστρια του Γραφείου Στήριξης Εκπαίδευσης ΑΠΘ για το Γ.Π.Ν. “Γ. Παπανικολάου”, Πρόεδρος της Αντικαπνιστικής Εταιρείας του Παραρτήματος Β. Ελλάδος, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του Υπουργείου Υγείας.

Υπήρξε κριτής εργασιών σε περισσότερα από 30 ελληνικά και διεθνή Πνευμονολογικά Συνέδρια και σε 4 συναφή περιοδικά (Πνεύμων, Ελληνική Ιατρική, HIPPOCRATIA Journal, Respirology, Respiratory Care). Εχει συμμετάσχει σε 10 διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες και υπήρξε Επιστημονικά Υπεύθυνη Ερευνητικού Προγράμματος για τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος για 3 έτη, χρηματοδοτούμενο από εταιρεία Pfizer Foundation USA και Υπουργείο Υγείας. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει 2 αυτοτελείς εκδόσεις και συγγραφή κεφαλαίων σε άλλα 15 συγγράμματα και φοιτητικά βοηθήματα.

E-mail: pargyrop@auth.gr, pataka@med.auth.gr

Τηλ.: 2310 992432, 307253

Φαξ: 2310 307253