«Ο Χρυσός των Μακεδόνων από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα», Διαδικτυακή ομιλία του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Ο χρυσός και η σημασία του από την Aρχαιότητα μέχρι σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικτυακής ομιλίας που διοργανώνει το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ), με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Μιχαήλ Βαβελίδη.
 
Η ομιλία, με τίτλο «Ο Χρυσός των Μακεδόνων από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα», θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, στις 19.00, μέσω zoom.
Στο πρώτο μέρος της παρουσίασης γίνεται μια ιστορική αναφορά σχετικά με τα μεγάλα μεταλλευτικά κέντρα χρυσού της Αρχαιότητας, σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς όπως  τον Όμηρο, τον Ηρόδοτο, τον Αριστοτέλη, τον Θουκυδίδη. Αναφέρεται η ιδιαίτερη αξία του χρυσού ως του πρώτου μετάλλου που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος και η σημασία του ως μέσου ισχύος αλλά και αιτία πολέμου. Στη συνέχεια παρουσιάζονται ερευνητικά στοιχεία για τον εντοπισμό και τη μελέτη του τρόπου και των μεθόδων εξόρυξης χρυσού στη Μακεδονία και τη Θράκη από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.  Τέλος, γίνεται αναφορά για τη σπουδαιότητα που είχε ο χρυσός για τους ηγεμόνες και τους λαούς, όπως κατά την περίοδο του Φιλίππου Β΄, ο οποίος στηρίζει τη δύναμη του Βασιλείου του στη συστηματική εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού. 
Το δεύτερο μέρος της ομιλίας εστιάζει στην έρευνα, τη χρονολόγηση και την πηγή προέλευσης του χρυσού. Δίνεται απάντηση στο ερώτημα από πού προέρχεται ο χρυσός (από ελληνικά κοιτάσματα ή και από Αίγυπτο, Περσία κ.λπ.) στον μεγάλο αριθμό χρυσών αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως στα χρυσά και αργυρά αντικείμενα  που βρέθηκαν σε σημαντικές ανασκαφές στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπως τη  Βεργίνα, την Αιανή Κοζάνης, την Άκανθο-Στάγειρα (Βορειοανατολική  Χαλκιδική), τη Μεσημβρία -Ζώνη κ.α. κατά την Αρχαϊκή, την Κλασική και την Ελληνιστική Εποχή.
Όσες/οι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την ομιλία μπορούν να συνδεθούν στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://authgr.zoom.us/j/93557660265?pwd=c2dNV3BkRGJtTU0rRjRUMGZDMFBTQT09
Meeting ID: 935 5766 0265
Passcode: 854884

Μετάβαση στο περιεχόμενο