Συνάντηση Ιταλών μαθητών/νικητών του Διαγωνισμού για τον Αριστοτέλη με τον Πρύτανη του ΑΠΘ

Με την ολοκλήρωση του μαθητικού διαγωνισμού, “In viaggio con Aristotele” («Ταξιδεύοντας με τον Αριστοτέλη»), που διοργανώθηκε στη Ρώμη από την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ιταλία, σε συνεργασία με το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του ΑΠΘ και κρατικά Κλασσικά Λύκεια της Ρώμης, συναντήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα και την Αν. Πρύτανη Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, οι Ιταλοί μαθητές/νικητές του διαγωνισμού Leo Moschen και Maurizio Giovanni De Giacomi, συνοδευόμενοι από την Καθηγήτριά τους Ersilia Torello και την Πρόεδρο του ΔΙ.Κ.Α.Μ., Ομότιμη Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη, εγκαινίασε μία ιδιαίτερης σημασίας συνεργασία μεταξύ της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρώμη, του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών», ΑΠΘ, και τριών κλασσικών Λυκείων της Ρώμης, “E.Q. Visconti”, “Virgilio” και “Giulio Cesare”, τα οποία συγκροτούν το δίκτυο Classici dentro, μια πρωτοβουλία για τη διατήρηση και προαγωγή των κλασσικών σπουδών στην Ιταλική Εκπαίδευση.

Οι μαθητές που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό κλήθηκαν να επιλέξουν ένα απόφθεγμα του Αριστοτέλη από ένα ανθολόγιο που επιμελήθηκε το ΔΙ.Κ.Α.Μ. και να εξηγήσουν με συμμετοχές δημιουργικού περιεχομένου, για ποιο λόγο το απόφθεγμα που επιλέχθηκε παραμένει επίκαιρο και διαχρονικό. Οι συμμετοχές τέθηκαν σε διαδικτυακή ψηφοφορία και στη συνέχεια οι πέντε επικρατέστερες κρίθηκαν από τριμελή Επιτροπή, αποτελούμενης από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Ιταλία Θεμιστοκλή Δεμίρη, από τον Καθηγητή Louis Godart, Πολιτιστικό Σύμβουλο του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella, και από την Πρόεδρο του ΔΙ.Κ.Α.Μ., Ομότιμη Καθηγήτρια, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.

Η τελετή βράβευσης του νικητή του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, στις 1/2/2017, στην αίθουσα τελετών του Λυκείου «Visconti» της Ρώμης και μεταδόθηκε από την Ιταλική δημόσια ραδιοτηλεόραση Rai (http://www.dikam.auth.gr/el/node/912).

Μετάβαση στο περιεχόμενο