«Γιάννης Μάντακας: Το αποτύπωμα ενός πρωτοπόρου» Επετειακή εκδήλωση στη μνήμη του οραματιστή μαέστρου

«Γιάννης Μάντακας: Το αποτύπωμα ενός πρωτοπόρου» είναι ο τίτλος της επετειακής εκδήλωσης με την οποία το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη του οραματιστή και πρωτοπόρου μαέστρου και ιδρυτή της ομώνυμης Χορωδίας του ΑΠΘ, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τον θάνατό του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, και ώρα 20:00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

 

Οι φίλοι και συνεργάτες του Γιάννη Μάντακα, Πέτρος Μπεκιαρίδης, Γιάννης Λαλάτσης, Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος και Αμαλία Παπαδοπούλου-Συμεωνίδου, θα μιλήσουν για τη ζωή και το έργο του, ενώ παράλληλα θα προβληθεί σχετικό αρχειακό υλικό.

 

Στο μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης συμμετέχει η χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, καθώς και το Χορωδιακό Εργαστήρι» και η χορωδία «Τρισεύγενη Καλοκύρη» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Στο τέλος της εκδήλωσης, παλιοί και νέοι χορωδοί θα τραγουδήσουν μαζί γνωστά χορωδιακά τραγούδια, πολλά από τα οποία γράφτηκαν και παρουσιάστηκαν σε πρώτες εκτελέσεις από την ιστορική χορωδία του ΑΠΘ.

 

Ακολουθεί το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης:

 

Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ

Ιερωνύµου, «Ω! Πάσχα το Μέγα»

W. A. Mozart, «Ave verum corpus»

W. A. Mozart, «Tantum Ergo»

C. Orff:, «Odi et amo» (από το έργο Catulli Carmina)

 

Σοπράνο: Βασιλική Βαϊούλη

Πιάνο: Κατερίνα Παπάζογλου

 

«Χορωδιακό Εργαστήρι» του Τµήµατος Μουσικών του ΑΠΘ

C. Modeverdi, «Cantate Domino»

J. Arcadelt, «Ave Maria»

O. di Lasso, «Madonna ma pieta»

Αγνώστου, «Tourdion» (από τη συλλογή Attaignant)

R. Schumann, «Zigeunerleben»

 

Πιάνο: Κατερίνα Παπάζογλου

 

Χορωδία «Τρισεύγενη Καλοκύρη» του Τµήµατος Μουσικών του ΑΠΘ

Bob Chilcott, «Little Jazz Mass»

   1. Kyrie 

   2. Gloria 

   3. Sanctus 

   4. Benedictus 

   5. Agnus Dei

 

Πιάνο: ∆ηµήτρης Γκοµπόιτσος

Κρουστά: Ηλίας Παλαπέλας

 

Ομαδικό τραγούδι

 

Διεύθυνση Χορωδιών: Εριφύλη Δαμιανού, Πέτρος Μπεκιαρίδης

 

 

Ο Γιάννης Μάντακας με τη συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών, ίδρυσε το 1953 το Μουσικό Τμήμα της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης, με σκοπό τη μουσική καλλιέργεια των φοιτητών. Στο τμήμα αυτό εντάχθηκαν η Χορωδία και τα Μουσικά σύνολα του Πανεπιστημίου. Με τις άοκνες προσπάθειές του, οι δραστηριότητες της Χορωδίας επεκτάθηκαν στη μουσική ζωή όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Χαρακτηριστικό της προσφοράς του στη σύγχρονη μουσική, ήταν οι πολυάριθμες πρώτες εκτελέσεις χορωδιακών έργων, κυρίως Ελλήνων συνθετών όπως του Γιάννη Χρήστου, του Ιάννη Ξενάκη, του Θόδωρου Αντωνίου, του Μιχάλη Αδάμη, πολλά από τα οποία γράφτηκαν ειδικά για την Χορωδία του ΑΠΘ και παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Στις πολλαπλές του δραστηριότητες του Γιάννη Μάντακα συγκαταλέγονται, επίσης, η ίδρυση χορωδίας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Θεσσαλονίκης το 1958, η ίδρυση χορωδίας της ΚΟΑ το 1977 και το Εργαστήρι Σύγχρονης Τέχνης του Ινστιτούτου «Γκαίτε» της Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε, επίσης, επί σειρά ετών με την Ελληνική Ραδιοφωνία στην παρουσίαση μουσικών εκπομπών.

 

Ιδιαίτερα σημαντικό υπήρξε το διδακτικό του έργο, όπου διακρίθηκε ως Καθηγητής Θεωρητικών και Διευθυντής στο Μακεδονικό Ωδείο και το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Από το 1985 μέχρι το 1993 δίδαξε το μάθημα της Μουσικής στην Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Επισυνάπτεται η αφίσα της εκδήλωσης.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο