Το ΑΠΘ συμμετέχει στην 84η ΔΕΘ με καινοτόμα εκθέματα και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει για τέταρτη συνεχή χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με δικό του εκθεσιακό χώρο και ένα πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το έργο και τους ανθρώπους του Πανεπιστημίου.

 

«Το Πανεπιστήμιό μας δίνει και φέτος δυναμικά το “παρών” στην 84η ΔΕΘ. Μέσα από την παρουσίαση πρωτότυπων και πρωτοποριακών εφαρμογών και κατασκευών, πολλές από τις οποίες έχουν διακριθεί διεθνώς, αλλά και με τη διοργάνωση επίκαιρων συζητήσεων, ομιλιών και παρουσιάσεων, στοχεύουμε στην ενίσχυση της  εξωστρέφειας του Ιδρύματος, στην ανάδειξη του πολυδιάστατου ερευνητικού έργου που παράγει η πανεπιστημιακή μας κοινότητα και στη σύνδεση του Πανεπιστημίου μας με τον παραγωγικό ιστό της χώρας», δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

 

Ο εκθεσιακός χώρος του ΑΠΘ βρίσκεται στο Περίπτερο 14 (Akademia), stands 24, 4 & 9. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά καινοτόμες εφαρμογές, κατασκευές και πλατφόρμες και να συμμετάσχουν σε πρωτότυπες παρουσιάσεις και δράσεις. Συγκεκριμένα, εκτίθενται και παρουσιάζονται τα ακόλουθα: 

 

  • η εφαρμογή Connected Audience, που αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση της Google. Παράλληλα, θα παρουσιάζονται η πρωτότυπη δράση Ασφάλεια Δημοσιογράφων, καθώς και άλλες δράσεις του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, το οποίο έχει λάβει πιστοποίηση από τον ΟΗΕ (http://pjl.jour.auth.gr/).

 

  •  η SEAMX, μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης αθλητικών γεγονότων (seamxsports.com). Η εμπειρία από τη διοργάνωση μεγάλων διεθνών αθλητικών γεγονότων και τα αποτελέσματα αντίστοιχης πανεπιστημιακής έρευνας έδειξαν ότι τα αθλητικά γεγονότα μαζικής συμμετοχής είναι εξαιρετικά πολύπλοκα συστήματα παροχής υπηρεσιών. Στον χώρο αυτό, ο σχεδιασμός της εμπειρίας των πελατών και η αποδοτική διαχείριση των διοργανώσεων είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν χωρίς τη χρήση προηγμένων τεχνολογικά εφαρμογών. Για αυτόν τον λόγο η SEAMX  αναπτύσσει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης αθλητικών γεγονότων με σκοπό να βοηθήσει τους διοργανωτές να σχεδιάσουν πολύτιμες αθλητικές εμπειρίες για τους πελάτες τους, αλλά και να κεφαλαιοποιήσουν την αξία που παράγεται στις αθλητικές διοργανώσεις. Η SEAMX  έχει βραβευθεί σε τρεις διαγωνισμούς καινοτομίας (Ennovation, NBG business seeds, Papajohn Business Plan  Competition) για τα έξυπνα εργαλεία και τις εφαρμογές που παρέχει.

 

  • η εφαρμογή ThessHF (http://thesshf.com/), ειδικά ανεπτυγμένη για την υποστήριξη των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στη διαχείριση της νόσου τους. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται πιλοτικά από τους ασθενείς της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ (3rdcardio.com). Ο συχνότερος λόγος απορρύθμισης της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η πλημμελής τήρηση της φαρμακολογικής και μη-φαρμακολογικής αγωγής. Μέσω της εφαρμογής ο ασθενής ασχολείται καθημερινά με τη νόσο του και αποκτά καλύτερο έλεγχο αυτής, με απότοκο τη μείωση του αριθμού εισαγωγών στο Νοσοκομείο.

 

  • το Ζωντανό Εργαστήριο Thessaloniki Active and Healthy Ageing Living Lab (ThessAHALL),  στο οποίο θα αναπτυχθούν συστήματα και εφαρμογές που προέρχονται από τα ερευνητικά έργα LLM Care (www.llmcare.gr, σύστημα νοητικής και σωματικής ενδυνάμωσης ευπαθών ομάδων) και CAPTAIN (https://www.captain-eu.org/, σύστημα εξατομικευμένης καθοδήγησης ηλικιωμένων κατ’ οίκον). Το ThessAHALL υλοποιείται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Φορέα European Network of Living Labs (ENoLL).

 

  • η εικαστική εγκατάσταση ARCADIA II. Πρόκειται για μια σειρά από «προηγμένα σπαράγματα», μακέτες από κολόνες, κιονόκρανα και τμήματα αυτών, τα οποία μεταγράφουν στοιχεία από την Ελλάδα των αρχαίων χρόνων και των βουκολικών εθίμων του 19ου αιώνα και τα οργανώνουν χωρικά μέσα από προηγμένες τεχνολογίες, αποτύπωσης, τεκμηρίωσης, φωτογραμμετρίας και ψηφιακής κατασκευής. Στόχος της εγκατάστασης είναι να παροτρύνει τους επισκέπτες να στοχαστούν με δημιουργικό τρόπο τόσο γύρω από την παράδοση όσο και γύρω από ζητήματα με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένοι, όπως τον αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό και τις προηγμένες τεχνολογίες. 

 

  • το νέο μη επανδρωμένο αερόχημα με κωδική ονομασία MPU RX-4, το οποίο σχεδίασε το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Ομάδα Μη-επανδρωμένων Αεροχημάτων UAV-iRC του ΚΕΔΕΚ του ΑΠΘ. Μπορεί να ίπταται με ταχύτητα 125km/h και να απο/προσγειώνεται κάθετα, όντας ένα αερόχημα σταθερής πτέρυγας και όχι πολυκόπτερο. Η διαμόρφωση σταθερής πτέρυγας προσδίδει την ικανότητα για μεγάλη πτητική αυτονομία, έως και 2 ώρες.  Το RX-4 αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ρομποτική όραση), την MLS (σταθμός εδάφους) και την GEOSENSE (καθορισμός απαιτήσεων και πτητικές δοκιμές). Θα υποστηρίζει πολλαπλού τύπου αποστολές φέροντας διαφορετικό εξοπλισμό (video και θερμικές κάμερες, αισθητήρες κ.λ.π.) καθιστώντας το ικανό να καλύψει επιχειρήσεις επιτήρησης, χαρτογράφησης, φωτογραμμετρίας και πολιτικής προστασίας, μεταξύ άλλων. Ο σχεδιασμός του βασίστηκε στην εμπειρία που αποκτήθηκε από το HCUAV RX-1 και το DELAER RX-3. Το αεροδυναμικό σχήμα του MPU RX-4 ακολουθεί την καινοτόμα φιλοσοφία σχεδιασμού ιπτάμενης πτέρυγας (flying wing). Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του πειραματικού πρωτότυπου αναμένονται να ξεκινήσουν άμεσα. Το MPU RX-4 αναπτύσσεται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου ερευνητικού έργου ΕΣΠΑ, της δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ).

 

  • Τα δύο αγωνιστικά αεροσκάφη της Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT) που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Air Cargo Challenge 2019 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας τον Αύγουστο και κατέλαβαν τη 10η και 12η θέση ανάμεσα σε 30 ομάδες από όλο τον κόσμο και την 1η και τη 2η θέση στην Ελλάδα  (Project Aeronautics). Επίσης, θα εκτίθεται το πρώτο λειτουργικό μοντέλο του πυραύλου για τον διαγωνισμό Spaceport America Cup, καθώς επίσης εσωτερικά του συστήματα και ο πρώτος κινητήρας στερεού προωθητικού που σχεδιάστηκε από την ομάδα μας (Project Rocketry). Τέλος, στα εκθέματα περιλαμβάνεται κι ένα mock-up του 3U νανοδορυφόρου, η σχεδιαστική μελέτη του οποίου πρόκειται να αποσταλεί σε λιγότερο από έναν μήνα στο ερευνητικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (E.S.A.), (Project AcubeSAT).

Η φοιτητική ομάδα αποτελεί το φυτώριο των νέων Μηχανικών και Επιστημόνων στο ΑΠΘ στην περιοχή της Αεροδιαστημικής.

  • το RoboPacman, μία από τις μοναδικές υλοποιήσεις του γνωστού παιχνιδιού Pacman με χρήση ρομποτικής. Το σύστημα έχει υλοποιηθεί με τεχνολογίες ρομποτικής, Διαδικτύου των Πραγμάτων και Μοντελοστραφούς Μηχανικής Λογισμικού, έτσι ώστε να σχεδιάζονται στρατηγικές για τα οχήματα, ακόμη και από άτομα που δεν γνωρίζουν προγραμματισμό και ρομποτική. Το ρομποτικό φάντασμα θα λειτουργεί αυτόνομα, ενώ οι επισκέπτες του περιπτέρου θα μπορούν να τηλεκινούν τον ρομποτικό Pacman, προσπαθώντας να κερδίσουν πόντους.

 

  • η συστοιχία REMEDES4Alzheimer, μια νέα προσέγγιση στη νοητική αξιολόγηση ατόμων σε νοητικώς υγιείς, έχοντες υποκειμενικά νοητικά προβλήματα, έχοντες ήπιες νοητικές διαταραχές και έχοντες άνοια. Η συστοιχία αποτελείται από το σύστημα REMEDES, το οποίο φτιάχτηκε από την ομάδα R4A, και μία μπαταρία ασκήσεων που κατασκευάστηκε από ψυχολόγους της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και συναφών Διαταραχών Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Στο Περίπτερο του ΑΠΘ, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εκτελέσουν μια σειρά νοητικών ασκήσεων, τα αποτελέσματα των οποίων θα βοηθήσουν σε έρευνα σχετική με την εργαζόμενη μνήμη στον ευρύ πληθυσμό.

 

  • Το έχασες; Θα το βρω! Εύρεση και Απογραφή Αντικειμένων μέσω Ρομπότ: Η ομάδα του RELIEF (http://relief.web.auth.gr/) σχεδιάζει και κατασκευάζει αυτόνομα ρομπότ, ικανά να κινούνται σε οποιονδήποτε χώρο και να καταμετρούν συνεχώς τα γύρω προϊόντα, συνδυάζοντας τεχνολογίες ρομποτικής και RFID. Τα ρομπότ κατασκευάζουν χάρτη του χώρου, ενώ προσδιορίζουν τη θέση όλων των προϊόντων με ακρίβεια μερικών εκατοστών. Το έργο βρίσκεται στην καρδιά της εφοδιαστικής αλυσίδας και στοχεύει στην εξασφάλιση αυτόνομης συνεχούς απογραφής προϊόντων. Η δράση θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό μέσω ενός διαδραστικού παιχνιδιού.

 

  • το αγωνιστικό μονοθέσιο όχημα της ομάδας Αristotle University Racing Team Electric – Arist.u.r.t.le., με το οποίο η ομάδα συμμετείχε το φετινό καλοκαίρι στον διεθνή διαγωνισμό Formula Student της Ιταλίας και της Γερμανίας. Στον διαγωνισμό της Ιταλίας, ανάμεσα σε 76 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, η ομάδα κατέκτησε την 3η θέση στη γενική κατάταξη, την 1η θέση στο αγώνισμα του Business Plan Presentation, την 3η θέση στο αγώνισμα του Cost, την 3η  θέση στο αγώνισμα της αντοχής και αποδοτικότητας, την 4η θέση στο αγώνισμα της επιτάχυνσης και την 5η θέση στα αγωνίσματα Skidpad και Autocross.  Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη γενική δράση της ομάδας από τα μέλη της. 

 

  • το αγωνιστικό μονοθέσιο όχημα της ομάδας Aristotle Racing Team – A.R.T., με το οποίο η ομάδα συμμετείχε φέτος με μεγάλη επιτυχία στον διεθνή διαγωνισμό Formula Student της Ολλανδίας. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα σε 49 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, απονεμήθηκαν στην ομάδα το βραβείο της 3ης θέσης στη γενική κατάταξη, της 3ης θέσης στο αγώνισμα του Design, της 3ης θέσης στο αγώνισμα της αντοχής. Επιπρόσθετα, η ομάδα κατέλαβε την 6η θέση στα αγωνίσματα αποδοτικότητας και επιτάχυνσης και την 7η στα αγωνίσματα Business Plan Presentation και Cost. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη γενική δράση της ομάδας από τα μέλη της. 
  • Η νανοτεχνολογία σε καθημερινά προϊόντα. Προβολή των επιτευγμάτων της έρευνας του ΑΠΘ που έγιναν πράξη μέσω του τεχνοβλαστού PLiN Nanotechnology.
  • Δράσεις για μικρούς και μεγάλους από το Οδοντιατρικό Φοιτητικό Σωματείο, υπό την αιγίδα του Τμήματος Οδοντιατρικής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 60 χρόνων λειτουργίας του (1959-2019). Πιο συγκεκριμένα, στο Περίπτερο 14 θα υπάρχει stand ενημέρωσης για τη στοματική υγιεινή και για τις παροχές του Τμήματος Οδοντιατρικής, καθώς και παιχνίδια για τους μικρούς φίλους! Επιπρόσθετα, θα δοθούν και προϊόντα φροντίδας της στοματικής υγείας. Παράλληλα, στον υπαίθριο χώρο του Περιπτέρου 14 θα υπάρχει κινητή Οδοντιατρική Μονάδα όπου θα πραγματοποιηείται δωρεάν στοματολογικός έλεγχος για όλους.                   Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 18:00 – 22:00,  Σαββατοκύριακο 10:00 – 14:00 και 18:00 – 22:00.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

 Κυριακή 8/9, 12:30-13:30, Περίπτερο 1

ΑΕΙ – Βιομηχανία – Άμυνα: Συνέργειες και ευκαιρίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Η εκδήλωση στοχεύει στην ενίσχυση του τριγώνου συνεργασίας «ΑΕΙ-Βιομηχανία-Ένοπλες Δυνάμεις» για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν άμεση εφαρμογή στον τομέα της Άμυνας της Ελλάδας. Οι δυνατότητες των Ελληνικών ερευνητικών, παραγωγικών και επιχειρησιακών φορέων είναι εξαιρετικές και το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συνεργασίας μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο ποσοστό στην αυτονομία της Ελλάδας σε θέματα Άμυνας. Η ενίσχυση του τριγώνου συνεργασίας μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στο brain gain, δεδομένου ότι εξειδικευμένο επιστημονικό και στελεχιακό δυναμικό, που εκπαιδεύεται στα Ελληνικά ΑΕΙ, θα έχει τη δυνατότητα να απασχοληθεί στην ανάπτυξη αμυντικών προϊόντων που απαιτούν υψηλή τεχνολογία αιχμής. Παράλληλα, η συνεργασία αυτή θα βοηθήσει ώστε η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία να αποτελέσει ουσιαστικό πυλώνα ανάπτυξης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και τα Αμερικανικά δεδομένα.

Ομιλητές:

Ευστράτιος Στυλιανίδης, Αν. Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ

Πέτρος Κυριαφίνης, Ταξίαρχος (Μ), Διευθυντής Αμυντικών Επενδύσεων & Τεχνολογικής Έρευνας, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ευάγγελος Βερονικιάτης, Πρόεδρος ΕΕΛΕΑΑ (Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής & Άμυνας)

Αναστάσιος Ροζολής, Πρόεδρος ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού)

Κυριάκος Υάκινθος, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ

 

Κυριακή 8/9, 19:30-21:00,  Περίπτερο 14 – Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

«Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο»

Εκδήλωση της Ερευνητικής Μονάδας για την Ενέργεια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου που εκπονήθηκε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με θέμα: «Η Ολοκλήρωση των Αγορών Ενέργειας στην Ευρύτερη Ευρώπη».

Ομιλητές:

Χαιρετισμός Πρύτανη ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου

Παναγιώτης Γκλαβίνης, Αν. Καθηγητής Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ

Σάββας Καλεντερίδης, Συγγραφέας

Παντελής Σαββίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ

 

Δευτέρα 9/9, 19:00-20:00,  Περίπτερο 14 – Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

Παρουσίαση της  πρωτοβουλίας conect4children (c4c) στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο

Παρουσίαση της μέχρι σήμερα πορείας της πρωτοβουλίας conect4children (c4c), η οποία αποσκοπεί στην καλύτερη, γρηγορότερη και ασφαλέστερη χορήγηση σκευασμάτων σε νεογνά και μικρά παιδιά.

Ομιλητής: Εμμανουήλ Ροηλίδης, Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

 

Τρίτη 10/9, 19:00-20:00,  Περίπτερο 14 – Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

Χρήση μειγμάτων ινδικών βοτάνων στη διατροφή των ζώων

Παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων από τη συνεργασία της εταιρείας Ayurvet (Ινδία) με το Εργαστήριο Διατροφής του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ με κύριο στόχο τη διερεύνηση της προσθήκης εξειδικευμένων μιγμάτων Ινδικών βοτάνων στη διατροφή  κρεοπαραγωγών ορνιθίων και άλλων παραγωγικών ζώων.

Ομιλητής: Ηλίας Γιάννενας, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

 

Τετάρτη 11/9, 19:15-20:15, Περίπτερο 14 – Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

Έδρα Jean Monnet European Tax Policy and Administration: ελεύθερο μάθημα για τη φορολογική συνείδηση και τη φορολογική συμμόρφωση

Ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση του κοινού για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και τις επιπτώσεις του στην κοινωνία.

Ομιλήτρια: Αικατερίνη Σαββαΐδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ

 

Πέμπτη 12/9, 19:00-20:00, Περίπτερο 14 – Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

Παρουσίαση διακρατικού προγράμματος INTERREG «Προστασία του πληθυσμού των προβάτων της αυτόχθονης φυλής Πελαγονίας στη διασυνοριακή περιοχή – PAPESHE»

Παρουσίαση του προγράμματος, το οποίο στοχεύει στη διάσωση, προστασία και αξιοποίηση των πληθυσμών της φυλής προβάτων Πελαγονίας στη Διασυνοριακή Περιοχή Ελλάδα-Β. Μακεδονία.

Ομιλητής: Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

 

Παρασκευή 13/9, 20:15-21:15, Περίπτερο 14 – Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

Διαδραστικοί χάρτες του διωγμού των Ποντίων

Ο Διωγμός των Ποντίων παρουσιάζεται με διαδραστικό τρόπο μέσα από δύο διαδικτυακούς χάρτες.

Ομιλητής: Νικόλαος Λαμπρινός, Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ

 

Σάββατο 14/9, 19:15-20:15, Περίπτερο 14 – Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

Νέες Ευκαιρίες Χρηματοδότησης Ερευνητικών Προγραμμάτων

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των εργαλείων αναζήτησης ευκαιριών χρηματοδότησης από τους ερευνητές και να παρουσιαστούν οι άμεσες ευκαιρίες χρηματοδότησης, όπως αυτές προκύπτουν από δύο σημαντικούς εθνικούς φορείς: τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΛΙΔΕΚ.

Ομιλητές/Πρόγραμμα:

Χαιρετισμός Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητή Ευστράτιου Στυλιανίδη

Έρευνα @ ΑΠΘ. Αναζήτηση Ευκαιριών Χρηματοδότησης:

Ηλιάνα Μπουσιάκη, Γραφείο Υποβολής Προτάσεων, Τμήμα Προγραμματισμού και Υποστήριξης Έρευνας, ΕΛΚΕ ΑΠΘ

Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας. Innovation Clusters:

Ιωάννα Μυλωνά, Διεύθυνση Υποστήριξης Δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας, Προϊσταμένη Τμήματος Γ΄ Καινοτομίας, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας

Το ΕΛ.I.Δ.Ε.Κ. ως μοχλός ανάπτυξης των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα:

Δρ. Κατερίνα Κουραβέλου, Επιστημονικό Προσωπικό, Τμήμα Ερευνητικών Έργων ΕΛΙΔΕΚ.

Ερωτήσεις-Συζήτηση

*Συντονισμός: Δρ. Έρη Τόκα, Γραφείο Υποβολής Προτάσεων, Τμήμα Προγραμματισμού και Υποστήριξης Έρευνας, ΕΛΚΕ ΑΠΘ

 

Κυριακή 15/9, 11:00-12:00, Περίπτερο 12  –  Digital Greece, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

Καινοτόμες Ερευνητικές & Φοιτητικές Ομάδες του ΑΠΘ

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν καινοτόμες ερευνητικές και φοιτητικές ομάδες στην ανάπτυξη των εγχειρημάτων τους, καθώς και ο αντίκτυπος σε οικονομικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Ομιλητές/Πρόγραμμα:

HEARartTEC: Κωνσταντίνος Παστιάδης, Αν. Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ

bialoom: Δρ. Δημήτρης Τσιώκος, Ιδρυτής, Μέλος της ερευνητικής ομάδας PhosNET

Cor-IS: Δρ. Σωτήρης Ευγενίδης, Μέλος της Ερευνητικής ομάδας Πολυφασικής Δυναμικής

iCry2Talk: Αναστασία Ντράχα, Συνιδρύτρια, Φοιτήτρια TΗΜΜΥ 

Arist.u.r.t.le (Aristotle University Racing Team Electric): Παύλος Bασιλείου

A.S.A.T. (Aristotle Space & Aeronautics Team), Δημήτριος Ασβεστάς

ART (Aristotle Racing Team), Γεώργιος Γκέσιος

* Συντονισμός: Κώστας Τσαούσης, Δημοσιογράφος

 

Κυριακή 15/9, 12:00-13:00, Περίπτερο 12  –  Digital Greece, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

Το τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας: Παρόν & Μέλλον

Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστεί η παρούσα κατάσταση του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας, τα επιτεύγματα και οι ανάγκες που έχουν προκύψει και να συζητηθούν τα επόμενα βήματα προκειμένου να συνεχίσει και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων. 

Ομιλητές:

Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ,  Αν. Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Ευστράτιος Στυλιανίδης

Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης,  Σίμος Μπενσασσών, Επικεφαλής ΟΚ!Thess

Εθνική Τράπεζα – NBG Business Seeds,  Σπύρος Αρσένης, Συντονιστής NBG Business Seeds,

Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης, Πρόεδρος ΑΖΚ

Thermi Group, Νίκος  Τακάς, Αντιπρόεδρος

SEAMXΝίκος Θεοδωράκης, Αν. Καθηγητής  Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σέρρες), Ιδρυτής SEAMX

                                                                                                                                      

* Συντονισμός: Κώστας Τσαούσης, Δημοσιογράφος

 

Κυριακή 15/9, 13:00-14:00, Περίπτερο 12  –  Digital Greece, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

Καινοτόμες Διεπιστημονικές Ομάδες του ΑΠΘ στο πλαίσιο  του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας & Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ)

Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστεί η διεπιστημονική έρευνα του ΑΠΘ που διεξάγεται στους χώρους του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) και η αμφίδρομη σχέση των ερευνητικών ομάδων του ΚΕΔΕΚ με την κοινωνία και την οικονομία.

Ομιλητές:

UAV-iRC – Ερευνητικό Κέντρο Μη-επανδρωμένων Αεροχημάτων:Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ Κυριάκος Υάκινθος

WinPhos – Ασύρματα και Φωτονικά Συστήματα και Δίκτυα: Αν. Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ Νικόλαος Πλέρος

PlantCult – Πολιτισμοί της Διατροφής στην Αρχαία Ευρώπη: Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη

ATLAS – Κατασκευή Ανιχνευτών Στοιχειωδών Σωματιδίων: Αν. Καθηγητής Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Δημήτριος Σαμψωνίδης                                                                                                                           

  *Συντονισμός: Κώστας Τσαούσης, Δημοσιογράφος

 

Κυριακή 15/9, 19:00-20:00, Περίπτερο 14 – Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

BEAM – A stratospheric experiment

Η εκδήλωση αφορά προσομοίωση διαστημικής αποστολής και πιο συγκεκριμένα ένα πείραμα αποστολής δεδομένων μέσω ελικοειδούς κεραίας, με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Ομιλητές:

Ομάδα διαστημικής τεχνολογίας B.E.A.M. του ΑΠΘ (Beyond Earth Aristotle Missions), Γιάννης Ιωάννου και Έλλη Λουκαρίδου, Εκπρόσωποι ομάδας

 

 

Επισυνάπτεται το Πρόγραμμα Παράλληλων Εκδηλώσεων και φωτογραφικό υλικό των εκθεμάτων.

 
Μετάβαση στο περιεχόμενο