Μουσικολογική εκδήλωση αφιερωμένη στον διδάσκαλο της Ψαλτικής Τέχνης Πέτρο Μανουήλ Εφέσιο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ

post image

 

Μουσικολογική εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο διδάσκαλο της Ψαλτικής Τέχνης Πέτρο Μανουήλ Εφέσιο διοργανώνει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την πνευματική αιγίδα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου.

 

Η εκδήλωση, με τίτλο «Πέτρος Μανουήλ Εφέσιος. Πρωτοψάλτης, διδάσκαλος της Ψαλτικής, μελοποιός, πρωτοπόρος της ψαλτικής τυπογραφίας (†1840)», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, στις 19:30, στον ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό ναό της Του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.

 

Περιλαμβάνει σπουδή στο έργο του Πρωτοψάλτη και παρουσίαση του νεοεκδοθέντος τόμου «Πέτρου Μανουήλ Εφέσιου (†1840) Πολυέλεοι και εκλογές. Αναστάσιμα εωθινά δοξαστικά» μετά βιο-εργογραφίας του μελοποιού, την οποία έχει γράψει ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Γιαννόπουλος.

 

Τη μουσική δράση του διακεκριμένου Πρωτοψάλτη καθώς και τον τόμο για αυτόν θα παρουσιάσει ο συγγραφέας του, Εμμανουήλ Γιαννόπουλος. Άγνωστες μελοποιήσεις του Πέτρου Μανουήλ Εφέσιου θα ψάλουν ο Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Αθανάσιος Βουγιουκλής, και ο Γέροντας του ιερού Ιβηρίτικου Κελλίου της Θείας Αναλήψεως και Πρωτοψάλτης του ναού του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, π. Ιάκωβος Τσιάμης.

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

 

 

 

Συνημμένα αρχεία
Προέλευση Δελτίου Τύπου