Την 3η Ελληνική Εβδομάδα για την Παιδεία στα ΜΜΕ διοργανώνει το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του ΑΠΘ

Για τρίτη συνεχή χρονιά το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει, σε συνεργασία με το Δίκτυο Journalists About Journalism, το Media Literacy Institute, το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης (Goethe-Institut Thessaloniki), το  Δίκτυο Digital Communication Network Hub, το Ίδρυμα Konrad-Adenauer-Stiftung Greece and Cyprus και την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), την Ελληνική Εβδομάδα για την Παιδεία στα ΜΜΕ.

Από τις 4 έως τις 15 Νοεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθούν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα δράσεις για τον Γραμματισμό στα Μέσα και την προαγωγή της κριτικής σκέψης κατά την κατανάλωση των ειδήσεων.

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, 18.00 – 21.00, θα πραγματοποιηθεί στο Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του ΑΠΘ (Εγνατία 46), το εργαστήριο με τίτλο «Μια φωτογραφία, πολλές ιστορίες», με στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τον Οπτικό Γραμματισμό στα ΜΜΕ και τη μεταξύ τους συνεργασία για τον σχεδιασμό αντίστοιχου προγράμματος για παιδιά.

Μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τη σημασία της φωτογραφίας που συνοδεύει την είδηση και το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει το ειδησεογραφικό περιεχόμενο, οδηγώντας στην παραγωγή ειδήσεων με στόχο την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα.

 

Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeH45Zx6dVKa2qvQjXHzm-8TALRHNwIRM6sKfGmsncxR0k0yw/viewform?fbclid=IwAR2UzX_DPFohLCEBO2R75Z3q89kc6JuGeCMIYRUqHTt0-KJSy80feIHtabM

 

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, 14.00-16.00, θα πραγματοποιηθεί στην ΕΣΗΕΜ-Θ ημερίδα για την Παιδεία στα ΜΜΕ, ενώ θα ανακοινωθεί πρωτοβουλία που θα αφορά επιλεγμένα σχολεία στα οποία και θα εφαρμοστεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης στα ΜΜΕ.

 

Την ίδια ημέρα, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, 18.00-21.00, θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Γκαίτε της Θεσσαλονίκης (Βασιλίσσης Όλγας 66), εργαστήριο για παιδιά, με τίτλο «Μικροί Ρεπόρτερ: Μια είδηση ψάχνει την ταυτότητά της». Μέσα από την ανάπτυξη ειδικά σχεδιασμένων βιωματικών δραστηριοτήτων, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με βασικές αρχές και γνώσεις, ώστε να μπορούν να κρίνουν ορθά και να ελέγχουν online και έντυπα περιεχόμενα, καθώς και πληροφορίες που διακινούνται στο διαδίκτυο, στα social media και στα ΜΜΕ.

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης άνω των 10 ετών. Η γλώσσα του εργαστηρίου είναι η ελληνική και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν. Απαιτείται προεγγραφή, καθώς ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfHC5Hcwqo0ul84CHeH3TEst9Br3WQ116CgfUdotUzUyK2tpA/viewform?vc=0&c=0&w=1&fbclid=IwAR11MkGasqmjgUtDD9NyHrvYhv4T8-ZMw9RdWXt88AcK8srMdHkER6C9_6U

 

 

Υπεύθυνοι για το εργαστήριο είναι οι:

Νικόλαος Σ. Παναγιώτου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του ΑΠΘ

Μαριάννα Τανάγια, Δημοσιογράφος

Ευθυμία Ανδρεάδου, Παιδαγωγός-Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του ΑΠΘ

Ιωάννα Μ. Κωστοπούλου, ΜΑ, Ερευνήτρια του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του ΑΠΘ

 

 

Στην Αθήνα

 

Η 3η Ελληνική Εβδομάδα για την Παιδεία στα ΜΜΕ στην Αθήνα θα διαρκέσει από τις 9 έως και τις 15 Νοεμβρίου 2019. Περιλαμβάνει μια σειρά εργαστηρίων από ειδικούς, ξένους και Έλληνες, εισηγητές, προσκεκλημένους από διαφορετικές βιβλιοθήκες της πόλης, με κεντρικό θέμα «Ψευδείς ειδήσεις: Πληροφορία και Βιβλιοθήκες». Οι δράσεις είναι ελεύθερες για το κοινό.

 

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια με τίτλο «Ψευδείς ειδήσεις: Πληροφορία και Βιβλιοθήκες» στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο), σε συνδιοργάνωση του Media Literacy Institute και της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών, η οποία απαρτίζεται από το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθήνας (Goethe-Institut Athens), το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας (Instituto Cervantes de Atenas), την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τη Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών στην Αθήνα, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), το Ίδρυμα Ευγενίδου, τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Σωματείο «Διαβάζοντας Μεγαλώνω» και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

 

Από το Σάββατο 9 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί Ενημερωτική Καμπάνια για την Παιδεία στα ΜΜΕ, με την προβολή βίντεο, συνεντεύξεων και ποικίλου άλλου υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Media Literacy Institute και του δικτύου Journalists About Journalism.  

 

Συγκεκριμένα, η καμπάνια θα γίνει στις παρακάτω σελίδες:

https://www.facebook.com/journalistsaboutjournalism

https://twitter.com/JaJ_GR

https://www.linkedin.com/company/journalistsaboutjournalism/

https://www.instagram.com/jaj.gr/

 

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Παραπληροφόρηση στον Κυβερνοχώρο: Η Παιδεία στα Μέσα συναντά την Τεχνητή Νοημοσύνη». Ειδικοί από τον χώρο της δημοσιογραφίας, της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας και των θετικών επιστημών θα ασχοληθούν με τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στο συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο της ενημέρωσης σήμερα.

 

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Χιλλ 3-5, Αθήνα), με τη συνδιοργάνωση του Media Literacy Institute, της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Ελλάδα.

 

Με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο