Ανακοίνωση για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων “No Border Camp – Thessaloniki 2016”

Η Διοίκηση του ΑΠΘ πληροφορήθηκε πρόσφατα την επικείμενη διοργάνωση κατασκήνωσης άγνωστων ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό με την ονομασία “No Border Camp – Thessaloniki 2016” στο διάστημα από 14-24 Ιουλίου 2016. Όπως φαίνεται από τις σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, πιθανότατα ο χώρος πραγματοποίησης των εκδηλώσεων αυτών είναι η πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Η Πρυτανεία του ΑΠΘ δεν έχει ενημερωθεί από τους άγνωστους διοργανωτές, ούτε έχει δώσει άδεια για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών, αλλά και δεν μπορεί να δεχθεί την πιθανολογούμενη διαμονή σε σκηνές στους υπαίθριους χώρους του ΑΠΘ όλων αυτών των ατόμων. Το πανεπιστήμιο λειτουργεί κανονικά αυτό το διάστημα, (αν και έχουν τελειώσει τα μαθήματα και οι εξετάσεις), καθώς υπάρχουν καθημερινά τελετές ορκωμοσίας αποφοίτων, όπου εμπλέκονται οι γραμματείες όλων των Σχολών, οι καθηγητές και το προσωπικό συνεχίζουν να εργάζονται στα γραφεία τους, υλοποιούνται ερευνητικά προγράμματα κ.α.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, η οποία συνεδρίασε έκτακτα για το θέμα αυτό την Τρίτη 12/7 με τη συμμετοχή των Προέδρων όλων των Τμημάτων, εκφράζει ομόφωνα την κατηγορηματική αντίθεσή της στην προοπτική της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων αυτών στο ΑΠΘ, και δηλώνει ότι πέραν του προφανούς κινδύνου καταστροφών της δημόσιας περιουσίας του πανεπιστημίου, υπάρχει σαφής κίνδυνος για την υγεία των φοιτητών, των εργαζομένων, αλλά και των ίδιων των συμμετεχόντων από άποψη δημόσιας υγιεινής. Ο χώρος της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ δεν έχει καμία απολύτως δυνατότητα να ανταποκριθεί ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες προσωπικής υγιεινής κατασκηνωτών.

Κατόπιν αυτών, η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε ομόφωνα να γνωστοποιήσει το επικείμενο πρόβλημα σε όλους τους αρμόδιους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας της πόλης, και να ζητήσει την εξεύρεση άλλου, καταλληλότερου χώρου για την πραγματοποίηση του “No Border Camp”. Στην αντίθετη περίπτωση, η Σύγκλητος καλεί δημόσια όλους τους φορείς να αναλάβουν κάθε δυνατή πρωτοβουλία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για την υποστήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου και την αποτροπή καταστροφών του επιστημονικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού, των αιθουσών διδασκαλίας, αλλά και των κοινόχρηστων χώρων. Από την πλευρά της η Διοίκηση του ΑΠΘ θα λάβει όλα τα δυνατά μέτρα προστασίας της δημόσιας περιουσίας, δεν διαθέτει, όμως, την επιχειρησιακή δυνατότητα και το θεσμικό πλαίσιο που απαιτούνται για τη διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης.

Η λειτουργία και η προστασία του Δημόσιου Πανεπιστημίου είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, αλλά μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη συμβολή των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας.

Σε εφαρμογή των παραπάνω η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω σχετικά με την λειτουργία του ΑΠΘ κατά το επόμενο διάστημα:

  1. Να δοθεί συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ από τον Πρύτανη, την Τετάρτη 13/7/2016, παρουσία των μελών της Συγκλήτου, προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστό το θέμα.
  2. Να συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή για τη λήψη αποφάσεων επί καθημερινών πρακτικών θεμάτων, αποτελούμενη από τον Αναπλ. Πρύτανη Έρευνας κ. Συντονισμού καθηγ. κ. Θ. Λαόπουλο και τους Κοσμήτορες των Σχολών: Θεολογικής: καθηγ. κ. Μ. Κωνσταντίνου, Φιλοσοφικής: καθηγ. κ. Δ. Μαυροσκούφη, Νομικής: καθηγ. κ. Γ. Δέλλιο και Θετικών Επιστημών: καθηγ. κ. Χ. Χιντήρογλου.
  3. Να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού κατά την κρίση των αρμοδίων της διοίκησης κάθε μονάδας (Κοσμητόρων, Προέδρων, Διευθυντών). Τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν τον περιορισμό στο ελάχιστο των εισόδων πρόσβασης στα κτίρια (τα οποία όμως θα παραμείνουν ανοικτά για τα μέλη του ΑΠΘ), και τον περιορισμό των ωρών εξυπηρέτησης του κοινού από τις υπηρεσίες του ΑΠΘ. Επίσης αποφασίσθηκε το κλείσιμο του ιστορικού κτιρίου της Παλαιάς Φιλοσοφικής, η αναστολή λειτουργίας για το κοινό του αναγνωστηρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, αλλά και όλων των άλλων βιβλιοθηκών του ΑΠΘ.
  4. Να πραγματοποιηθούν κανονικά οι τελετές ορκωμοσίας των νέων αποφοίτων, και να λειτουργούν κανονικά οι γραμματείες των Τμημάτων και όλες οι υπηρεσίες. Διευκρινίζεται ότι όλες οι υπηρεσίες θα λειτουργούν κανονικά, οι εργαζόμενοι θα προσέρχονται και θα αποχωρούν σύμφωνα με το ωράριο εργασίας τους, αλλά θα ανακοινωθούν από κάθε υπηρεσία συγκεκριμένες, μειωμένες, ώρες πρόσβασης-εξυπηρέτησης του κοινού.
  5. Να τεθεί σε επιφυλακή το προσωπικό φύλαξης, καθαριότητας και το τεχνικό συνεργείο.
  6. Να περιοριστεί, εάν χρειαστεί, η είσοδος των αυτοκινήτων στο χώρο της κεντρικής πανεπιστημιούπολης και να δοθεί χώρος για τη στάθμευση των οχημάτων των μελών του ΑΠΘ στο κτίριο παραπληγικών στην διασταύρωση των οδών Αγ. Δημητρίου και 3ης Σεπτεμβρίου,
  7. Να διακοπεί η συνεδρίαση της Συγκλήτου της Τρίτης 12/7, και να παραμείνει η Σύγκλητος σε ετοιμότητα συνεδρίασης εάν χρειαστεί.

Τα μέλη του ΑΠΘ θα ενημερώνονται με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ανακοινώσεις στην κεντρική ιστοσελίδα για τροποποιήσεις των μέτρων ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

Υπενθυμίζεται το τηλέφωνο εκτάκτων αναγκών του ΑΠΘ: 2310-99-6100. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο