Μήνυμα του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

«Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα» (Γ. Σεφέρης).
Η γλώσσα των μεγάλων φιλοσόφων και επιστημόνων της αρχαιότητας, των σπουδαίων διανοητών παγκόσμιας εμβέλειας, των μεγάλων ποιητών, η γλώσσα των ομηρικών επών, των Ευαγγελίων, η γλώσσα με την εξαιρετικά πλούσια γραμματεία.
Η ελληνική γλώσσα έχει τη δική της ημέρα, καθώς η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Μέσο επικοινωνίας και έκφρασης, φορέας αξιών και πολιτισμού, η γλώσσα συνιστά βασικό στοιχείο ταυτότητας. «Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική», γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης και αποτελεί ανεκτίμητη παρακαταθήκη, καθώς είναι μια γλώσσα με οικουμενική διάσταση.
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, οι Κλασικές Σπουδές είναι διεθνώς αναγνωρισμένες, καθώς βρίσκονται σταθερά τα τελευταία χρόνια μέσα στις πρώτες είκοσι θέσεις παγκοσμίως, συνεχίζοντας με επιτυχία την παράδοση που ξεκίνησε το 1926 με την ίδρυση της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Επίσης, υπό την εποπτεία της Φιλοσοφικής Σχολής λειτουργεί το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ το οποίο προσφέρει μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς και ομογενείς από το 1970.Ακόμη, το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) έχει ως στόχο την επιστημονική καλλιέργεια και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας.
Πολύτιμο εργαλείο στοχασμού, έκφρασης συναισθημάτων, δημιουργίας και εξέλιξης, η γλώσσα αξίζει τιμής και σεβασμού. «Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου» (Ο. Ελύτης). Να τη διαφυλάξουμε για τις γενιές του μέλλοντος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο