Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μήνυμα του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Έχοντας θεσπιστεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και την προώθηση των δικαιωμάτων τους, καθώς και της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν συνιστά μια μέρα γιορτής. Είναι μια ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς και δράσης για τη διαφύλαξη και την ενίσχυσή τους.

Παρά τη θεσμική κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών, ποικίλα σεξιστικά στερεότυπα εξακολουθούν να επιβαρύνουν και να καταπιέζουν τις γυναίκες, ενώ το πολυμορφικό φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οξύνθηκε δε ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας.

Επιπλέον, οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση σε εργασιακούς χώρους υπογραμμίζουν την επικαιρότητα και τη σημασία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αντιτασσόμαστε σε όλες τις μορφές των έμφυλων διακρίσεων και της έμφυλης βίας και δρούμε με γνώμονα την καταπολέμησή τους, πιστεύοντας ότι η παιδεία και η σωστή ενημέρωση συμβάλλουν στην εξάλειψη των στερεοτύπων και των έμφυλων διακρίσεων και στον σεβασμό στην ισότητα των φύλων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο