Μήνυμα του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου, για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί ένα ορόσημο στην ιστορία της πατρίδας μας, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. 200 χρόνια από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα. 200 χρόνια από το ηρωικό 1821 που καθόρισε την πορεία της χώρας μας στον χρόνο.
Η λαμπρή αυτή επέτειος, δυστυχώς, δεν μπορεί να εορτασθεί όπως της αρμόζει, με λαμπρές τελετές και πολυπληθείς εκδηλώσεις. Η ουσία του εορτασμού, όμως, παραμένει: ενός εορτασμού που αναδεικνύει την τιμή, τη μνήμη, το χρέος, το όραμα, την ελπίδα, την υπεράσπιση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. Το όραμα των αγωνιστών του ‘21, οι ιδέες τους, ο τρόπος σκέψης τους διαμόρφωσαν την ιστορική συνέχεια όσο και ερμηνεία για τα όσα τότε διαδραματίστηκαν.
Μέσα σε λίγα χρόνια, και κάπως απροσδόκητα, το εγχείρημα του νέου ελληνικού κράτους έλαβε σάρκα και οστά. Επρόκειτο για μία πορεία που ανέτρεψε την έως τότε αυστηρά δομημένη κανονικότητα, συλλαμβάνοντας εξαπίνης το σύνολο του τότε σύγχρονου κόσμου –πιθανώς ακόμη και τους εμπνευστές της. Αυτή είναι η κληρονομιά την οποία καλούμαστε να τιμήσουμε και συγχρόνως να διαφυλάξουμε από προσβολές, αλλά και από υπερβολές.
Εμβληματική, λοιπόν, η φετινή επέτειος της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Μια επέτειος που μας καλεί να αναστοχαστούμε το παρελθόν, τους αγώνες, τις θυσίες και τη γενναιότητα των προγόνων μας, αλλά και να στοχαστούμε το μέλλον, την πολύτιμη κληρονομιά του 1821 που καλούμαστε να διαχειριστούμε σήμερα. Να αναλογιστούμε τη δική μας ευθύνη και το δικό μας χρέος απέναντι στην Ιστορία.
 
Στον παρακάτω σύνδεσμο είναι διαθέσιμο το βίντεο της τελετής του Επίσημου Εορτασμού της 25ης Μαρτίου στο ΑΠΘ – 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

https://www.auth.gr/video/29003/

Μετάβαση στο περιεχόμενο