Μήνυμα του Πρύτανη του ΑΠΘ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Ημέρα τιμής, μνήμης αλλά και έμπνευσης συνιστά η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, κατά την οποία τιμούμε τον αγώνα των προγόνων μας για ελευθερία και για την προάσπιση της πατρίδας. Παράλληλα, το θάρρος, η ομοψυχία, η γενναιότητα και οι αρχές τις οποίες αγωνίστηκαν να διαφυλάξουν αποτελούν έμπνευση για κάθε γενιά.

Το Έπος του ’40 που γιορτάζουμε σήμερα, στο πλαίσιο ενός επετειακού έτους κατά το οποίο τιμώνται τα διακόσια χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, προσφέρει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για να αναλογιστούμε τα πεπραγμένα των προγόνων μας που τα σημάδεψε ο πόλεμος, η απώλεια, η κακουχία, καθώς και τα ιδανικά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας τα οποία έθεσαν πιο ψηλά κι από την ίδια τους τη ζωή. Με θάρρος και ενότητα, αγωνίστηκαν σθεναρά απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό. Θυσίασαν τη ζωή τους για την ειρήνη και τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, απευθύνουμε ένα ύστατο «χαίρε» στη μνήμη όσων αγωνίστηκαν και υπέφεραν για να μπορούμε να γευόμαστε εμείς σήμερα τα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

Μετάβαση στο περιεχόμενο