Μήνυμα του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Στον απόηχο μιας ακόμη γυναικοκτονίας στη χώρα μας, η οποία προστέθηκε στον ήδη μακρύ κατάλογο των γυναικοκτονιών και περιστατικών έμφυλης βίας που έχουν συγκλονίσει το τελευταίο διάστημα την κοινωνία προκαλώντας αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Θεσπισμένη με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με στόχο να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και να προωθήσει τα δικαιώματά τους, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί μια εξαιρετική αφορμή για να αναλογιστούμε και να τιμήσουμε τους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών και την κατάργηση των έμφυλων διακρίσεων.

Η 8η Μαρτίου δεν είναι μια μέρα γιορτής, αλλά μέρα δράσης για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών για όλες τις γυναίκες του πλανήτη.

Παρά τα επιτεύγματα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην κατεύθυνση αυτή, οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται έμφυλες διακρίσεις, βία, κακοποίηση, εκμετάλλευση, ενώ σεξιστικά στερεότυπα και προκαταλήψεις ταλανίζουν πτυχές της ζωής τους, καταπιέζοντάς τες με πολλαπλούς τρόπους. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι την περίοδο της πανδημίας έχει καταγραφεί αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος των γυναικών.

Η καταδίκη της βίας σε οποιαδήποτε μορφή της δεν αρκεί. Χρειάζεται ο καθένας από την πλευρά του να συμβάλει στην ενδυνάμωση των γυναικών και στον αγώνα για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Όλοι μαζί να εργαστούμε ώστε να εξαλείψουμε τα στερεότυπα που δυστυχώς ακόμη υπάρχουν και συντηρούν στην πράξη την ανισότητα και τα φαινόμενα έμφυλης βίας. Η παιδεία, η γνώση, η σωστή ενημέρωση, η δύναμη του ατομικού παραδείγματος που ωθεί στο συλλογικό συνιστούν τα μέσα για να εδραιωθεί μια κουλτούρα σεβασμού και αλληλοκατανόησης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο