Αναγόρευση του καθηγητή Kip Thorne, κατόχου Nobel Φυσικής 2017, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί ο Ομότιμος Καθηγητής στην έδρα Feynman στη Θεωρητική Φυσική του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, Kip Thorne, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2017. 

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019, στις 14:00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Φυσικής, ο διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής Kip Thorne προτείνεται για την απονομή του τίτλου, διότι έχει πλούσιο και διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό, εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο στην επιστημονική περιοχή των Βαρυτικών Κυμάτων καθώς και πλούσια δράση στην εκλαΐκευση της επιστήμης.

Το πρόγραμμα της τελετής είναι το ακόλουθο:

  • Έναρξη – Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Καθηγητή Αλκιβιάδη Μπάη
  • Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα
  • Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Καθηγητή Αλκιβιάδη Μπάη
  • Έπαινος του τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Νικόλαο Στεργιούλα
  • Τελετή Αναγόρευσης 
  • Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Καθηγητή Αλκιβιάδη Μπάη
  • Επίδοση διασήμου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Καθηγητή Αλκιβιάδη Μπάη 
  • Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας τιμής από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα
  • Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, με θέμα: «A Vision for Gravitational Wave Science».

https://www.physics.auth.gr/event_announcements/4446 

————-

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, 24 Μαΐου, και ώρα 19:00 στην Aίθουσα Tελετών του ΑΠΘ, το ΑΠΘ, η Ελληνική Εταιρεία Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας, ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ και οι εκδόσεις Ροπή, υπό την αιγίδα της ΓΓΕΤ, διοργανώνουν ομιλία για το ευρύ κοινό με θέμα, «Εξερευνώντας το Σύμπαν με τα Βαρυτικά Κύματα: Από τη Μεγάλη Έκρηξη στις Μαύρες Τρύπες» (η ομιλία θα γίνει στην αγγλική γλώσσα). Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με δελτία ελεύθερης εισόδου που θα αρχίσουν να διανέμονται από τις 17:30 στο φουαγιέ της Aίθουσας Tελετών. Περισσότερες πληροφορίες για την απογευματινή ομιλία είναι διαθέσιμες στο https://www.astro.auth.gr/n/?p=Ομιλία_kip_thorne.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο