Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης για τη ζωή και το έργο της Ίλσε Άϊχινγκερ

H αυστριακή συγγραφέας Ίλζε Άιχινγκερ (1921-2016) κατείχε μια σταθερή, συνεχή, και «υπονομευτική», όπως χαρακτηρίστηκε, παρουσία στα γράμματα, που την καθιέρωσε ως μια από τις πιο σημαντικές φωνές της μεταπολεμικής γερμανόφωνης λογοτεχνίας. Καλλιέργησε διάφορους τύπους κειμένου –  μυθιστόρημα, ποίηση, διήγημα, θέατρο, ημερολόγιο – με μια προοδευτική τάση προς την σύντομη, αφαιρετική γραφή. Τα κείμενά της, απαιτητικά και συχνά αφαιρετικά, είναι πάντοτε στρατευμένα: πέρα από λογοτεχνικές μόδες, κομματικές γραμμές και πολιτικές προτεραιότητες, εστιάζει στην σχέση εξουσίας και λόγου και επισημαίνει την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση και δυσπιστία.  Η Ίλζε Άιχινγκερ έχει τιμηθεί για το έργο της με τα πλέον σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία του γερμανόφωνου χώρου.

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή της το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας οργανώνει μια έκθεση για την ζωή και το έργο της. Την έκθεση αυτή φιλοξενεί το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ.

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις 18:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης στο κτήριο της Παλαιάς Φιλοσοφικής, όπου φοιτήτριες και φοιτητές θα αναγνώσουν επιλεγμένα έργα της  Ίλζε Άιχινγκερ στο πρωτότυπο και σε ελληνική μετάφραση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο