Πρόεδρος: 

Αιμίλιος Καμπουρόπουλος

Γραμματέας: 

Παρθένα Εφραιμίδου

Διεύθυνση: 

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σχολή Καλών Τεχνών

Τμήμα Μουσικών Σπουδών

Πανεπιστημιούπολη Θέρμης

4ο χιλ. οδού Χαριλάου - Θέρμης 

57001 Θεσσαλονίκη

Τ: 

+30 2310 991801

F: 

+30 2310 991815

E: 

Χαιρετισμός της Προέδρου του Τμήματος

Αγαπητές φοιτήτριες, αγαπητοί φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., σας καλωσορίζω και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.

Το Tμήμα Mουσικών Σπουδών της Σχολής Kαλών Tεχνών διανύει αισίως, και παρά τις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων ετών, τον τριακοστό χρόνο λειτουργίας του, γεγονός που πρόκειται να εορταστεί με μουσικέςεκδηλώσεις και επετειακά αφιερώματα. Στα 30 έτη λειτουργίας του το Τμήμα Μουσικών Σπουδών έχει εξελιχθεί σε επίκεντρο πολλαπλών ερευνητικών και δημιουργικών πρωτοβουλιών, εισάγοντας καινοτόμες μεθοδολογίες στην εκπαιδευτική διαδικασία και προετοιμάζοντας νέους ερευνητές, παιδαγωγούς, συνθέτες και επαγγελματίες της μουσικής με υψηλή θεωρητική κατάρτιση, ελεύθερη δημιουργική σκέψη και προοπτικές για διεθνή σταδιοδρομία. Το αρχαιότερο Τμήμα Μουσικών Σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ προσφέρει ένα συνεκτικό και παράλληλα ευέλικτο Πρόγραμμα Σπουδών, το οποίο αφενός στοχεύει στη λειτουργική εμβάθυνση της προσφερόμενης μουσικής γνώσης και αφετέρου συνδέει τη μουσικολογική επιστήμη με τις μουσικές πρακτικές στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης.

Κεντρικό στόχο του Τμήματος αποτελεί η κατάρτιση άρτια εκπαιδευμένων μουσικών, με έμφαση στους τομείς της μουσικολογίας, της εκπαίδευσης, της σύνθεσης και της τεχνολογίας. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μέσα από τη συστηματική καλλιέργεια και ενθάρρυνση πολύπλευρων δημιουργικών, κριτικών, ερευνητικών και επικοινωνιακών ικανοτήτων στο πλαίσιο των μαθημάτων, καθώς και μέσα από τη δυνατότητα συμμετοχής των φοιτητών τόσο σε εφαρμοσμένες όσο και σε θεωρητικές ερευνητικές πρωτοβουλίες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ουσιαστική επαφή των φοιτητών με καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές, καθώς και στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων με κοινωνικό αντίκτυπο, ενθαρρύνονταςέναν ανοιχτό, κριτικό διάλογο πάνω στο ίδιο το αντικείμενο των μουσικών σπουδώνκαι τις πολύπλευρες εφαρμογές του στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το τμήμα εξειδικεύεται τόσο στις κλασικές ιστορικές,θεωρητικές και συστηματικές σπουδές της έντεχνης δυτικής και Βυζαντινής μουσικής όσο και στις δημοτικές και τοπικές μουσικές παραδόσεις των ευρύτερων Βαλκανίων και της Μεσογείου. Φοιτητές και διδάσκοντες συμμετέχουν ενεργά στην έρευνα και την ανάδειξη της προφορικής μουσικής κληρονομιάς μέσω της μουσικολογικής τεκμηρίωσης αλλά και μέσω της διάδοσης και συνέχισής της στο πλαίσιο οργάνωσης τακτικών συναυλιών καικαλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Η κατεύθυνση της σύνθεσης εκπροσωπεί ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών προσεγγίσεων και ενισχύει τις ικανότητες των φοιτητών να εργάζονται σε διαφορετικά δημιουργικά πλαίσια, συχνά σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες και με την συμβολή διακεκριμένων σολίστ και συνόλων. Προάγει επίσης μια εξωστρεφή σχέση με την τοπική κοινωνία, παρουσιάζοντας τακτικά εκδηλώσεις, συναυλίες και εργαστήρια Σύγχρονης Μουσικής με ελεύθερη είσοδο στο κέντρο της πόλης, αλλά και συνεισφέροντας στην προβολή της εγχώριας μουσικής δημιουργίας, με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις φοιτητών και μελών ΔΕΠ στο διεθνές στερέωμα.

Στη σημερινή τους μορφή το Πρόγραμμα και ο Κανονισμός Σπουδών του Τμήματος Μουσικών Σπουδώνείναι το αποτέλεσμα των επικαιροποιημένων προσαρμογών που ήταν αναγκαίες κατά την πορεία των τριάντα χρόνων λειτουργίας του Τμήματος, κυρίως όταν προστέθηκαν νέες σύγχρονες εξειδικεύσεις  που καλύπτουν τα πεδία της  Ιστορικής και Συστηματικής Μουσικολογίας, της Βυζαντινής Μουσικολογίας, της Μουσικής Εικονογραφίας, της Μουσικής Παιδαγωγικής, της Μουσικοθεραπείας, της Σύνθεσης, της Υπολογιστικής Μουσικολογίας και γενικότερα τις εξειδικεύσεις της Μουσικής Τεχνολογίας.

Απευθύνω ευχές σε όλα τα μέλη του Τμήματος, τις  φοιτήτριες και τους φοιτητές μας για ευόδωση των προσπαθειών τους, ώστε το Τμήμα μας να διατηρήσει τις γόνιμες ακαδημαϊκές συνεργασίες και να διαμορφώσει ολοκληρωμένους καλλιτέχνες – ερευνητές της μουσικής, συμβάλλοντας στην ανάδειξητου έργου ενός καταξιωμένου Τμήματος Μουσικών Σπουδών, εφάμιλλου των ευρωπαϊκών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών.

Η Πρόεδρος του Τμήματος

 Ευανθία Νίκα-Σαμψών

 Αναπληρώτρια καθηγήτρια

Επιστροφή σε Σχολή Καλών Τεχνών