Μετεωρολογικοί Σταθμοί Ολύμπου

+30 2310998456

karac@geo.auth.gr

  • Οι βασικοί Μετεωρολογικοί Σταθμοί που λειτούργησαν και λειτουργούν στον ορεινό όγκο του Ολύμπου, από τα μέλη του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας, είναι:

    1. Επιστημονικό Κέντρο Ολύμπου (Ε.Κ.Ο.): Το Επιστημονικό Κέντρο Ολύμπου βρίσκεται στην κορυφή Άγιος Αντώνιος του Ολύμπου και έχει συντεταγμένες (φ=40ο 3’ Β, λ=22ο 21’ Α, h=2817 m). Ο Αλπικός Μετεωρολογικός Σταθμός λειτουργεί μόνο κατά τους θερινούς μήνες. Λειτουργεί από το 1963 έως και σήμερα, μόνο κατά τους θερινούς μήνες. Έως το 1984 ήταν στελεχωμένος με το επιστημονικό προσωπικό του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας. Έκτοτε, γίνεται τεράστια προσπάθεια, να λειτουργεί ο Σταθμός αυτόματα. Όμως, οι πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες (καταιγίδες, κεραυνοί, κλπ) είναι η αιτία της μη συνεχούς και εύρυθμης λειτουργίας του. Το κτίριο του Επιστημονικού Κέντρου Ολύμπου κτίστηκε στα πλαίσια του προγράμματος “Mt. Olympus Cumulus Project”, χρηματοδοτούμενο από το Ν.Α.Τ.Ο. Scientific Affairs division (Grand 131). Πρόκειται για τον υψηλότερο Αλπικό Μετεωρολογικό Σταθμό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.
    2. Κέντρο Εκπαιδεύσεων Ορεινών Αγώνων (Κ.Ε.Ο.Α.): Ο Μετεωρολογικός Σταθμός Κ.Ε.Ο.Α., με συντεταγμένες (φ=40ο 3’ Β, λ=22ο 31’ Α, h=1850 m) λειτούργησε κατά τον ίδιο τρόπο όπως και ο Μετεωρολογικός Σταθμός Ε.Κ.Ο., μόνο που η λειτουργία του σταθμού είναι σχεδόν συνεχής και εύρυθμη, διότι οι αντίξοες καιρικές συνθήκες είναι πολύ λιγότερες και πιο ήπιες από αυτές του Ε.Κ.Ο.
Μετάβαση στο περιεχόμενο