Το ΑΠΘ “κατεβαίνει” στην πόλη

Για τρίτη συνεχή χρονιά, τo AΠΘ, πιστό στο ραντεβού του με τους Θεσσαλονικείς, πάει… πλατεία, ενισχύoντας, για μία ακόμη φορά, τους άρρηκτους δεσμούς του με την πόλη και τους κατοίκους της.

Για μία ολόκληρη μέρα, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα, το ΑΠΘ θα βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους για να παρουσιάσει  σε μικρούς και μεγάλους την καινοτομία, τα επιστημονικά του προγράμματα, το σημαντικό εκπαιδευτικό του έργο και τις δράσεις του μέσα από τη διοργάνωση «ΑΠΘ στην πόλη».

Το πολύ πλούσιο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει πειράματα, δημιουργικά εργαστήρια, παιχνίδια και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν 26 δράσεις, με συνολικό χρόνο διάρκειας πάνω από 110 ώρες. Επτά Σχολές, 14 Τμήματα, 37 υπεύθυνοι Καθηγητές και 330 εθελοντές φοιτητές θα βρίσκονται στην πλατεία για να ξεναγήσουν το κοινό, αλλά και να το ενημερώσουν για το έργο που παράγεται στο Πανεπιστήμιο.

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, μεταξύ άλλων, τον πρώτο υπολογιστή στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, να δουν την καταγραφή σε πραγματικό χρόνο των εδαφικών κινήσεων μέσα από τη λειτουργία ενός σύγχρονου φορητού ψηφιακού σεισμογράφου, να γνωρίσουν τα έργα της πρώτης ομάδας αεροναυπηγικής στη Θεσσαλονίκη, της Α.S.A.T. (Aristotle Space & Aeronautics Team), και συγκεκριμένα ένα μη επανδρωμένο αερόχημα, έναν πύραυλο ύψους 3 μέτρων και έναν νανοδορυφόρο, να μετρήσουν τις νοητικές ικανότητες και τα κινητικά αντανακλαστικά τους με την εφαρμογή Brain Run meets Remedes, αλλά και να ενημερωθούν για την εφαρμογή iCry2Talk, που «μεταφράζει» το κλάμα του μωρού, επιτρέποντας στον γονιό να κατανοήσει τις ανάγκες του παιδιού του.

Ακόμη, θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε «μαγικά» πειράματα χημείας, αλλά και σε διαγωνισμό εκτόξευσης πυραύλου κατασκευασμένου από απλά υλικά, όπως μπουκάλι αναψυκτικού, σόδα μαγειρικής και ξίδι, θα μάθουν τον τρόπο μαγειρέματος στην προϊστορική Ελλάδα ή αν οι Αρχαίοι Έλληνες κατανάλωναν μπίρα και κρασί. Θα γνωρίσουν τα βασικά στάδια της παρασκευής καλλυντικών ή φαρμάκων από φυσικά προϊόντα και θα ενημερωθούν υπεύθυνα για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν τα πλαστικά απορρίμματα, αλλά και για τη διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα από το «Med_School».

Το ΑΠΘ πάει πλατεία και σας περιμένει!

 

 

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Μετάβαση στο περιεχόμενο