Μουσικές Ομάδες

  • Μουσικό Πολύτροπο

Το "Μουσικό Πολύτροπο" είναι ένα σύνολο φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., που ενδιαφέρεται να μεταφέρει σε πράξη τις θεωρητικές γνώσεις των μαθημάτων. Δημιουργήθηκε το 1994 από τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, κ. Ιωάννη Καϊμάκη, και εμφανίστηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (Θεσ/νίκη, Αθήνα, Κιλκίς, Σέρρες, Αμφίπολη, Σαμοθράκη, Ελευθερούπολη, Γιάννενα, Ξάνθη, Έδεσσα, Λευκάδα, Λαγκαδά, Λαμία κ.α.). Το Μουσικό Πολύτροπο αποτελεί σημαντικό πομπό της ελληνικής παράδοσης, ενώ παράλληλα προβάλλει το πολύμορφο έργο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τους παρακάτω συνδέσμους:
http://polytropo.gnet.gr/
&
http://www.mus.auth.gr/cms/?q=node/88

 
 

  • Duo Terpsis

Το Duo Terpsis είναι ένα επαγγελματικό σύνολο μουσικής δωματίου που
ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το Μάιο του 2007 από την κιθαρίστα Ευαγγελία
Παράσχου και τη φλαουτίστα Αργυρώ Μουντράκη. Κίνητρο ήταν η αγάπη για τη μουσική δωματίου, η αισθητική απόλαυση μουσικών και κοινού, η καλλιτεχνική δράση και η εξερεύνηση του ρεπερτορίου για αυτόν το συνδυασμό οργάνων.
Θεωρούμε ότι η μουσική που ερμηνεύουμε απευθύνεται σε όλους και όχι μόνο σε ένα περιορισμένο και εξειδικευμένο κοινό. Η καλή μουσική είναι δικαίωμα
όλων.

Το ρεπερτόριο μας περιλαμβάνει κυρίως πρωτότυπες συνθέσεις για κιθάρα και φλάουτο και σπανιότερα διασκευές. Γνώμονας είναι η αναζήτηση και παρουσίαση έργων που χαρακτηρίζονται από υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα και αναδεικνύουν τις ερμηνευτικές αρετές των δύο οργάνων.

Το Duo Terpsis έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στα Δημοτικά Ωδεία Καρδίτσας και Τρικάλων, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσ/νίκης και στο Θέατρο Άνετον.

Από το φθινόπωρο του 2011, ο νέος φλαουτίστας του Duo Terpsis είναι ο Νίκος Ζήσης.


Στοιχεία επικοινωνίας:
E: eparasch@gmail.com


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το σύνδεσμο: http://duoterpsis.eparaschou.gr
 

  • Μουσική Ομάδα Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Το τραγούδι είναι ο καθρέπτης των εποχών! Η παράσταση διηγείται την ιστορία της Ιταλίας, από τις αρχές του 1900 μέχρι και σήμερα, μέσα από τα τραγούδια της κάθε εποχής. Το πρόγραμμα εξυπηρετεί δύο επιδιώξεις πολιτισμικού και διδακτικού χαρακτήρα: α)  να γίνει σαφές ότι το τραγούδι δεν είναι μόνο "διασκέδαση" αλλά μάρτυρας της εποχής που δημιουργήθηκε και μέσα από αυτό μπορεί να μάθει κανείς στοιχεία από την ιστορία της εποχής. Όπως λέει και ο ιταλός δημιουργός και τραγουδιστής Lucio Dalla: "...(τα τραγούδια) είναι η αξιοπρέπεια ενός λαού, η καθημερινότητά του και η ιστορία του...".  β) όλοι όσοι αποτελούν μέλη της Μουσικής Ομάδας του Τμήματος να έλθουν σε επαφή με την ιταλική γλώσσα και να μάθουν μερικά από τα ζωντανά στοιχεία της (λέξεις, εκφράσεις και τρόπους χρήσης της) που θα τους βοηθήσουν όχι μόνο να βελτιωθούν σε γλωσσικό επίπεδο αλλά και να την αγαπήσουν περισσότερο.

Η βραδιά χωρίζεται σε τρία μέρη: το πρώτο θα αφορά τη διαδρομή του ιταλικού τραγουδιού από τις αρχές του 1900 έως τη δεκαετία του '50. Το δεύτερο θα μας ταξιδέψει στο τραγούδι του '60 και του '70 και το τρίτο θα μας προσγειώσει από τη δεκαετία του '80 στο σήμερα. 
Επιμέλεια: Rosaria Gulisano
 
Στοιχεία Επικοινωνίας:
T: +30 2310 997382, E: roria@itl.auth.gr