Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία διέπει τον έλεγχο του μελιού παρουσιάζει κενά και δημιουργεί αδυναμίες στην διακίνηση των αμιγών κατηγοριών μελιού. Η βοτανική και γεωγραφική προέλευση του ευρωπαϊκού μελιού δεν είναι επαρκώς προδιαγεγραμμένη με αποτέλεσμα εισαγόμενα προϊόντα κυψέλης (μέλι, βασιλικός πολτός, γύρη κ.ά) να διακινούνται σαν εγχώρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξαπάτηση του καταναλωτή, την αισχροκέρδεια, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την αύξηση των κρουσμάτων νοθείας και την αποθάρρυνση του μελισσοκόμου παραγωγού.
Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά 35 ειδικοί επιστήμονες από 13 διαφορετικές χώρες θα συναντηθούν στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για να αναζητήσουν επιστημονικές λύσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα προταθούν για νομοθέτηση στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Παράλληλα, στη συνάντηση αυτή θα εναρμονιστούν οι μέθοδοι ανάλυσης από τα ευρωπαϊκά εργαστήρια τα οποία ασχολούνται με τον μικροσκοπικό έλεγχο του μελιού (μελισσοπαλυνολογία), θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων για τους κυριότερους γυρεόκοκκους που υπάρχουν σε εγχώρια και εισαγόμενα μέλια της Ευρώπης
Η συνάντηση διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη Διεθνή Επιτροπή για το Μέλι (International Honey Commission), θα λάβει μέρος στη Θεσσαλονίκη από 10 έως 11 Απριλίου 2013. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο καθηγητής Α. Θρασυβούλου.
Από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας
Σχολή Γεωπονίας, ΑΠΘ
Πληροφορίες Εκδήλωσης
09 Απριλίου 2013, 9:00 μμ - 10 Απριλίου 2013, 9:00 μμ
Πληροφορίες Επικοινωνίας
+30 2310 991754
Οργάνωση Εκδήλωσης
Εργαστήριο Μελισσοκομίας - Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ & Διεθνή Επιτροπή για το Μέλι