Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,
Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, χθες, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν μεταξύ πολλών θεμάτων και τα εξής:
- Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών έγινε εκτενής ενημέρωση από τον Πρύτανη του ιδρύματος για την κατάσταση στο ΑΠΘ και τις πρωτοβουλίες της Πρυτανείας να συνεργαστεί με την Πολιτεία και τις αρμόδιες για την καταπολέμηση του φαινομένου αρχές. Ήδη έχουν γίνει αρκετές επιχειρήσεις κι έχουν συλληφθεί δεκάδες ύποπτοι για διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών. Σε παρέμβασή του ο Κοσμήτορας της Σχολής ΝΟΠΕ, καθηγητής Νικόλαος Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στο σύνθετο χαρακτήρα και στη διεπιστημονική προσέγγιση που απαιτεί το πρόβλημα της διακίνησης και της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.
Η Σύγκλητος εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο έχει ήδη αποσταλεί ηλεκτρονικά και αποφάσισε 3 συγκεκριμένες ενέργειες:
1. Τη συγκρότηση Διεπιστημονικής Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν οι:
- Νικόλαος Παρασκευόπουλος, Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγητής Τμήματος Νομικής
- Κωνσταντίνος Μπαΐρακτάρης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας
- Αλέξης Μπένος, Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, καθηγητής Ιατρικής Σχολής
- Γιάννης Διακογιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής
- Πατήρ Αθανάσιος Γκίκας, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας
- Ευγένιος Κοκκάλου, Πρόεδρος και καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής
Η ομάδα αυτή θα καταθέσει πλαίσιο συγκεκριμένων προτάσεων και αξόνων δράσης για την αντιμετώπιση της χρήσης και της διακίνησης ψυχοτρόπων ουσιών.
2. Τη συνέχιση της χρηματοδότησης των δράσεων, εντός του ΑΠΘ, του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας για τους χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, μέσω του ΕΛΚΕ. Το πρόγραμμα αυτό, με την επιστημονική ευθύνη καθηγητών του Τμήματος Ψυχολογίας, εδώ και 12 χρόνια παρέχει υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες και σε όσους το έχουν ανάγκη.
3. Τη δημιουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής για απευθείας επικοινωνία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
- Για το θέμα της οργάνωσης και σύνταξης του Οργανισμού και Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΑΠΘ, ο Πρύτανης ενημέρωσε τη Σύγκλητο για τις νεότερες εξελίξεις επί του θέματος από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Η επιτροπή που συγκρότησε η Σύνοδος των Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ και στην οποία συμμετέχει το ΑΠΘ, έχει ήδη συντάξει ένα προσχέδιο προτύπου Οργανισμού για τα πανεπιστήμια της χώρας υπό τον τίτλο «Βασικά στοιχεία επιχειρησιακού σχεδιασμού και στρατηγικής», το οποίο θα συζητηθεί εκτενώς στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, αύριο, Παρασκευή 28 Ιουνίου, στην Αθήνα.
Η σύνταξη ενός προτύπου Οργανισμού για όλα τα πανεπιστήμια της χώρας προκύπτει από τη διαπίστωση ότι το 50-60% των προβλέψεών του είναι κοινές για όλα τα πανεπιστήμια, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ιδρύματος. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θα προχωρήσει στην επεξεργασία του προτύπου αυτού, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δοθεί ένα προσχέδιο οργανισμού, το οποίο στη συνέχεια θα εξειδικευτεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε πανεπιστημίου.
Μέχρι τη συγκρότηση της νέας σύνθεσης της Συγκλήτου την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, συστάθηκε από τη Σύγκλητο επιτροπή παρακολούθησης αποτελούμενη από τους:
– Γιάννη Μυλόπουλο, Πρύτανη ΑΠΘ, καθηγητή Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών,
– Δέσπω Λιάλιου, Αναπληρώτρια Πρύτανη (Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού), καθηγήτρια Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας
– Σοφία Κουίδου-Ανδρέου, Αναπληρώτρια Πρύτανη (Αντιπρύτανις, Πρόεδρος Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, Συντονιστής Προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ), καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής
– Νικόλαο Παρασκευόπουλο, Κοσμήτορα της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, καθηγητή Τμήματος Νομικής
– Σπυρίδωνα Παυλίδη, Κοσμήτορα Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγητή Τμήματος Γεωλογίας
- Η Σύγκλητος ενημερώθηκε για την ολοκλήρωση της πρότασης και την τελική υποβολή για την Πράξη «Αναβάθμιση της λειτουργίας των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΑΠΘ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης 56 του Υπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ηλεκτρονικής Μεταρρύθμισης, η οποία αναμένεται να εγκριθεί και να χρηματοδοτηθεί την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
- Τέλος η Σύγκλητος ενέκρινε την πρόταση της Αναπληρώτριας Πρύτανη, καθηγήτριας Σοφίας Κουίδου-Ανδρέου σχετικά με την αγορά συσκευών παρεμβολής για την απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων κατά τη διεξαγωγή των εξετάσεων, έπειτα από την εξέταση του εν λόγω θέματος και τη θετική εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Δικτύων, Επικοινωνιών και Πληροφορικής, καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Περικλή Μήτκα.
Οι Πρυτανικές Αρχές,
Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αναπληρωτής Πρύτανη (Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης)
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αναπληρώτρια Πρύτανη (Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού)
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αναπληρώτρια Πρύτανη (Αντιπρύτανις Έρευνας)