Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,
Σας κοινοποιούμε το Ομόφωνο Ψήφισμα της Συγκλήτου για τα κρίσιμα προβλήματα λειτουργίας του ΑΠΘ λόγω Διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ, για ενημέρωσή σας.
Οι Πρυτανικές Αρχές,
Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας
——
Ομόφωνο Ψήφισμα της Συγκλήτου:
κρίσιμα προβλήματα λειτουργίας του ΑΠΘ λόγω Διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ
Η Σύγκλητος στη συνεδρίασή της υπ’ αριθμ. 2857/13-03-13, αφού ενημερώθηκε για τα προβλήματα που ήδη έχουν δημιουργηθεί στη λειτουργία του Πανεπιστημίου από τη διαθεσιμότητα και απομάκρυνση των 81 ΙΔΑΧ, κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού, Διοικητικού-Λογιστικού και Διοικητικών Γραμματέων του ΑΠΘ, εκφράζει την αγανάκτηση των μελών της, γιατί η εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4093/2012, με μία τελικώς σχεδόν ανορθολογική προσέγγιση της ηγεσίας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως προς το ΑΠΘ, οδηγεί σε αδυναμία εκπλήρωσης των διοικητικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών του.
-Διαπιστώνει ότι η εφαρμογή του ανωτέρω νόμου με απομάκρυνση των διοικητικών υπαλλήλων: α) χωρίς κρίση και με παράλειψη από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ακόμη και της αναγραφής των υπηρεσιακών τους Εκθέσεων Aξιολόγησης από την υπηρεσία τους στο ΑΠΘ, β) χωρίς να αξιολογηθούν από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκριτικά στοιχεία του συνόλου των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της χώρας, ώστε να πληρούται το τεκμήριο της συνταγματικής επιταγής της ισότητας και ίσης μεταχείρισης, ως προς τις διοικητικές παροχές έναντι όλων των φοιτητών της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων διοικητικών υπηρεσιών του ΑΠΘ, καθιστώντας πλημμελή τη λειτουργία των Γραμματειών των Σχολών, των Τμημάτων, των Τομέων και των Εργαστηρίων, καθώς και των Κεντρικών Υπηρεσιών του ΑΠΘ και των Εστιών του, πράγμα το οποίο αντανακλά αναπόφευκτα στο σύνολο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών του Πανεπιστημίου. Σημειώνεται ότι η δύσκολη κατάσταση της χώρας δεν δικαιολογεί την απουσία απαντήσεων από μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόσο ως προς τις εξαιρέσεις όσο και ως προς τους φορείς υποδοχής, και προπαντός με αξιοποίηση τουλάχιστον των στατιστικών στοιχείων της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας.
Οι απομακρυνόμενοι 81 υπάλληλοι ΙΔΑΧ, κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού, Διοικητικού-Λογιστικού και Διοικητικών Γραμματέων του ΑΠΘ στελεχώνουν τις διοικητικές υπηρεσίες του ΑΠΘ, υποστηρίζοντας γραμματειακά τη λειτουργία των Σχολών και Τμημάτων εξυπηρετώντας τις ανάγκες φοίτησης των περίπου 75.000 προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, τις διοικητικές ανάγκες των περίπου 2.130 καθηγητών και λεκτόρων, καθώς και τις διοικητικές ανάγκες των περίπου 1.240 μελών του Λοιπού Προσωπικού, ενώ οι εναπομείναντες 740 υπάλληλοι δεν επαρκούν να λειτουργήσουν ούτε την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, αν γίνει σύγκριση αριθμών με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της χώρας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν επιπλέον τα αφορώντα το σχέδιο ΑΘΗΝΑ.
Η Σύγκλητος, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι παραπάνω εργαζόμενοι/εργαζόμενες προσφέρουν υπηρεσίες αναγκαίες για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου,
-Εκφράζει ομόφωνα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους διοικητικούς υπαλλήλους που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 4093/2012,
-Παρακαλεί τον Υπουργό Παιδείας να εξασφαλίσει έστω και την ύστατη στιγμή την εύρυθμη και ακαδημαϊκή λειτουργία του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της Ελλάδος, το οποίο έχει τη συνείδηση ότι πρωτοπορεί διοικητικά και ερευνητικά, παρά την αναίτια επίθεση που υφίσταται.
-Ζητά από την Πολιτεία να προβεί άμεσα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω ζωτικά θέματα και να παραμείνουν οι παραπάνω εργαζόμενοι στις θέσεις τους με την ίδια υπαλληλική σχέση.
– Καλεί τους Καθηγητές, το ειδικό διδακτικό και τεχνικό προσωπικό, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές να περιφρουρήσουν την εσωτερική λειτουργία του Ιδρύματος ενεργά με περισσότερο πάθος και επιμονή.
– Καλεί το Συμβούλιο του Ιδρύματος να αναλάβει δράση και θέση επί του προκύψαντος μείζονος προβλήματος, δικαιώνοντας τον επιτελικό του ρόλο.
– Τέλος δηλώνει ότι το ΑΠΘ δεν θα δεχθεί πλέον τη διαρκή άνιση μεταχείρισή του εν σχέσει με τα τριτοβάθμια ιδρύματα του κέντρου, γεγονός που έχει άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία και την ανάπτυξή του στον ενιαίο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί με κάθε ένδικο μέσο την αποκατάσταση της αδικίας με συντονισμένη δράση και προσφυγές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.