Μήνυμα του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με στόχο την ενημέρωση αναφορικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Είναι ημέρα για προβληματισμό, ενημέρωση και δράση γύρω από τα προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον, προβλήματα κοινά για όλη την ανθρωπότητα και ζωτικής σημασίας για το μέλλον της.
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αποδεικνύουμε συνεχώς έμπρακτα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την ευαισθησία μας απέναντι στο περιβάλλον και ό,τι σχετίζεται με αυτό. Το Πανεπιστήμιό μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας γύρω από θέματα όπως η εξοικονόμηση ενέργειας και καυσίμων, η βιώσιμη ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή και πολλά ακόμη ζητήματα γύρω από το περιβάλλον και την προστασία του. Το Αριστοτέλειο συμμετέχει ή και συντονίζει μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα για περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ είναι μέλος εμβληματικών πρωτοβουλιών αναφορικά με το περιβάλλον, όπως το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή-CLIMPACT. Αξιοσημείωτη είναι και η δράση των φοιτητικών περιβαλλοντικών μας ομάδων.
Ακόμη, το Πανεπιστήμιό μας αναπτύσσει διεπιστημονικές συνεργασίες και συμπράττει με φορείς για την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών και ερευνών. Διοργανώνει ή συμμετέχει σε μεγάλα περιβαλλοντικά συνέδρια, αλλά και σε δράσεις και εκδηλώσεις σχετικά με το περιβάλλον. Ενδεικτικά μόνο παραδείγματα από ορισμένες δράσεις του ΑΠΘ είναι τα ακόλουθα:
Περίπου έναν χρόνο πριν, τον Μάιο του 2020, ξεκίνησε η εγκατάσταση του πρώτου σταθμού μέτρησης της κλιματικής αλλαγής σε οικοσυστήματα στην Ελλάδα από το ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Αριστοτελείου στο Περτούλι Τρικάλων, με προδιαγραφές για να ενταχθεί στα παγκόσμια δίκτυα, τα οποία παρακολουθούν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Μόλις λίγες μέρες πριν, το Αριστοτέλειο και το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος συμμετείχαν στην εβδομάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της οποίας βραβεύτηκε η συνεργασία του Τμήματος με το εργοστάσιο Ευκαρπίας της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, για την εγκατάσταση του πρώτου από τους τρεις φαινολογικούς κήπους που ιδρύθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος.
Τέλος, στο πλαίσιο ερευνητικού έργου, έχει εγκατασταθεί στην Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη σύστημα διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων τροφίμων που μιμείται τη διαδικασία φυσικής πέψης, με σκοπό τα υπολείμματα τροφίμων από τα γεύματα των φοιτητών να μετατραπούν σε «καύσιμο» για την ενεργειακή τροφοδοσία της Λέσχης.
Το περιβάλλον δεν ανήκει σε εμάς. Το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας. Γι΄ αυτό οφείλουμε να το φροντίσουμε και να το διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές.

Μετάβαση στο περιεχόμενο