Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές στο ΑΠΘ με την Susan Schreibman

Την Τετάρτη 30 Μαΐου το Εργαστήριο Φιλολογίας & Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Φιλολογίας σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης υποδέχονται την Susan Schreibman και διοργανώνουν ένα πρωινό για τις ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές, με την ευγενική συμμετοχή της.

Η Susan Schreibman είναι καθηγήτρια Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών και επικεφαλής του Centre for Digital Humanities του πανεπιστημίου Maynooth της Ιρλανδίας. Ανάμεσα στα προγράμματα που εποπτεύει είναι το Letters of 1916-1923 και το Contested Memories: The Battle of Mount Street Bridge. Από το πλούσιο συγγραφικό έργο της αναφέρουμε εδώ τα: A New Companion to Digital Humanities (2015), A Companion to Digital Literary Studies (Blackwell, 2008) και A Companion to Digital Humanities (Blackwell, 2004). Είναι ιδρυτικό μέλος του περιοδικού Journal of the Text Encoding Initiative και εκπροσωπεί την Ιρλανδία στο DARIAH.

Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να προσφέρουν στους ανθρώπου του ΑΠΘ και της πόλης μας γενικότερα μια άμεση γνωριμία με τη διακεκριμένη στο χώρο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών καθηγήτρια Susan Schreibman, η οποία θα παρουσιάσει το ψηφιακό πρόγραμμα που εποπτεύει σχετικά με την χαρτογράφηση της καθημερινής ζωής στην Ιρλανδία μέσα από την αλληλογραφία των ανθρώπων (Letters 1916-1923) και με το ψηφιακό εργαλείο σύγκρισης κειμένων που παραδίδονται σε διαφορετικές μορφές (Versioning Machine), το οποίο έχει επινοήσει.

Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά και είναι ανοικτή σε όλους.

Το workshop, επίσης στην αγγλική γλώσσα, απευθύνεται ειδικότερα σε όσους είναι εξοικειωμένοι με τη γλώσσα μαρκαρίσματος κειμένων ΤΕΙ και ενδιαφέρονται για τις ψηφιακές εκδόσεις. Ο αριθμός συμμετοχής είναι περιορισμένος (30 άτομα). Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 28 Μαΐου στη διεύθυνση http://bit.do/Schreibman

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Το πρόγραμμα

10.00 Καλωσόρισμα

10.15  Διάλεξη (Αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης)

Susan Schreibman, "Letters 1916-1923":  a participatory engagement project of life in Ireland a century ago

11.30 Διάλειμμα / break-coffee

12.00 - 14.00 Workshop (Αίθουσα Κεντρική Νησίδα Α.Π.Θ., Κεντρική Βιβλιοθήκη)

Susan Schreibman, Working with the Versioning Machine
This workshop will introduce participants to the Versioning Machine, a tool and interface for comparing multiple versions of texts. The workshop will be hands-on, and will focus on encoding a poem that exists in several manuscripts and published versions.

Υπεύθυνοι Οργάνωσης
Εργαστήριο Φιλολογίας & Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Φιλολογίας
   Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, Κατερίνα Τικτοπούλου
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης
   Γιάννης Τζιφόπουλος, Κατερίνα Νάστα

Πληροφορίες εκδήλωσης
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 
Τετάρτη, 30 Μάιος, 2018 - 10:00 έως 14:00
Χώρος: 
Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης