Συνάντηση Εργασίας του Επιστημονικού Προγράμματος “HEALS”, 13-14/2/2019

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και το ερευνητικό κέντρο HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ σας προσκαλoύν στη διεθνή συνάντηση εργασίας του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Προγράμματος HEALS (Σχέσεις υγείας και περιβάλλοντος που βασίζονται σε  ευρείας κλίμακας πληθυσμιακές έρευνες), που θα πραγματοποιηθεί στις 13-14 Φεβρουαρίου 2019 στο χώρο του ΚΕΔΕΑ.

Στόχος του HEALS είναι η τελειοποίηση μιας ολοκληρωμένης μεθοδολογίας και η εφαρμογή των αντίστοιχων αναλυτικών και υπολογιστικών εργαλείων για την εκτέλεση μελετών συσχέτισης του περιβαλλοντικού φόρτου και της υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η αξιολόγηση της ατομικής έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και η πρόβλεψη των επιπτώσεών τους στην υγεία προϋποθέτει την ταυτόχρονη συνεκτίμηση τόσο της περιβαλλοντικής έκθεσης, όσο και των επιγενετικών επιδράσεων. Το πρόγραμμα HEALS συγκεντρώνει σε μια ολιστική προσέγγιση μια ολοκληρωμένη σειρά καινοτόμων τεχνολογιών, ανάλυση δεδομένων και εργαλεία μοντελοποίησης που υποστηρίζουν αποτελεσματικά τη μελέτη του ανθρωπίνου εκθεσιώματος (exposome).

Στη συνάντηση παρουσιάζονται οι πιο πρόσφατες τεχνικές για την ανάλυση του εκθεσιώματος, καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις, και νέες συσχετίσεις της έκθεσης σε χημικές ουσίες που λειτουργούν ως ορμονικοί διαταράκτες με προβλήματα στη νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών, όπως η εμφάνιση αυτισμού ή με την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου και, κατά συνέπεια, παιδικής παχυσαρκίας.

Το έργο συντελείται από 29 εταίρους και το ΑΠΘ επιτελεί ρόλο συν-συντονιστή. Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου για το ΑΠΘ είναι ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών, Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής (EnvE-Lab) και του ερευνητικού κέντρου HERACLES του ΚΕΔΕΚ. Η διεπιστημονικότητα του έργου, προϋποθέτει τη συνεργασία με άλλα εργαστήρια όπως το Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας (Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), αλλά και τα Εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας τόσο του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, όσο και του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο