Ελληνική Φοιτητική Συμμετοχή στην Prague Quadrennial 2023

Δέκα Τμήματα από οκτώ ακαδημαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα που εδρεύουν σε τέσσερις πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο και Φλώρινα) εκπροσωπούν φέτος την Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Παραστατικών Τεχνών Prague Quadrennial 2023, από 8 έως 18 Ιουνίου 2023, στην Πράγα. Από τη Θεσσαλονίκη, συμμετέχουν το Τμήμα Θεάτρου και το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ.

Από την Αθήνα, συμμετέχουν: Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής ΠΑΔΑ, Εργαστήριο Σκηνογραφίας ΑΣΚΤ, Laboratory Scenography Athens. Από το Ναύπλιο: Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Από τη Φλώρινα: Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Περισσότεροι από 350 φοιτητές και φοιτήτριες ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν εργασίες που υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο της τελευταίας διετίας. Πρόκειται για μία φοιτητική συμμετοχή εκτενή σε όγκο, αλλά και εξαιρετικά διευρυμένη ως προς το εύρος και τη σχεδιαστική της στόχευση.

Η Ελληνική Φοιτητική Συμμετοχή

Το θέμα της ελληνικής φοιτητικής συμμετοχής στην PQ23 «Rethinking Cities: Performing places and stories of resilience (Επανεξετάζοντας τις πόλεις: επιτελεστικοί τόποι και ιστορίες ανθεκτικότητας)», αναδεικνύει ειδικότερα τη λειτουργία των πόλεων ως καίριου βιωματικού κοινού επιτελεστικού χώρου με τις ιδιόμορφες κοινωνικές, πολιτισμικές και ιστορικές ιδιαιτερότητές του. Το θέμα επισημαίνει, επίσης, τις διαφορετικές δυνατότητες των καλλιτεχνικών διαδικασιών αναζωογόνησης των πόλεων, αντανακλώντας τις ποικίλες ανταποκρίσεις μετά την καταλυτική εμπειρία της πανδημίας.

Τα Τμήματα που συγκροτούν την ελληνική φοιτητική συμμετοχή με ζωντανές δράσεις και την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών-τριών τους θα πλαισιώσουν τον εκθεσιακό χώρο που επιμελήθηκε η Πρόεδρος Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Σκηνογραφίας Λίλα Καρακώστα. Ο χώρος έχει τη μορφή σκηνής που σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ως «ομπρέλα» τόσο κυριολεκτικά -στον υπαίθριο χώρο της φοιτητικής έκθεσης PQ23- όσο και μεταφορικά, στεγάζοντας τα εκθέματα και τις επιτελεστικές δράσεις των δέκα διαφορετικών τμημάτων της Ελληνικής Φοιτητικής Συμμετοχής στην PQ23.

Συμμετοχή Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ

Το Tμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ συμμετέχει για 6η φορά στην Prague Quadrennial, με 30 προπτυχιακούς και 9 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Με αφετηρία το θέμα που δόθηκε από τη διοργάνωση της Prague Quadrennial 2023 για τον φοιτητικό τομέα (RARE Stories of Unique Places) και με βάση το κοινό θεματικό πλαίσιο της ελληνικής φοιτητικής συμμετοχής, διαμορφώθηκε το project Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, με την επιμέλεια της Καθηγήτριας Λίλας Καρακώστα, και το project ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΨΙΘΥΡΙΖΟΥΝ του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, με την επιμέλεια του Ομ. Καθηγητή Απόστολου Βέττα.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.thea.auth.gr/2023/05/prague-quadrennial-2023/

Συμμετοχή Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ

Το Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ συμμετέχει για πρώτη φορά στην Prague Quadrennial 2023, με το project Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑ, με 8 σπουδαστικές ταινίες μικρού μήκους, με την επιμέλεια του Καθηγητή Αντώνη Δαγκλίδη. Οι ταινίες έχουν υλοποιηθεί από φοιτητές/τριες του Τμήματος, είτε στο πλαίσιο της φοίτησής τους και της συμμετοχής τους στα εργαστηριακά μαθήματα υλοποίησης ταινίας στα τέσσερα πρώτα χρόνια σπουδών, είτε ως διπλωματικές εργασίες. Έχουν πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα της αυστηρής καραντίνας αλλά και στη μετέπειτα φάση ύφεσης της πανδημίας.

To συλλογικό βίντεο της Ελληνικής Φοιτητικής Συμμετοχής: https://youtu.be/rd2itdN-qD0

Επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Συμμετοχής στην PQ23: https://greeceatpq.gr/

Η Ελληνική Φοιτητική Συμμετοχή στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης:

https://pq.cz/pq-2023-info/projects-2023/student-exhibition-pq/greece-rethinking-cities-performing-places-and-stories-of-resilience/

Ιστοσελίδα διάχυσης σπουδαστικών εργασιών στο πλαίσιο της Ελληνικής Φοιτητικής Συμμετοχής: https://segreecepq23.wixsite.com/rethinkingcities/

Μετάβαση στο περιεχόμενο