Τμήμα Θεάτρου

Σχολή Καλών Τεχνών

Ευαγγελία Καρακώστα

Βασιλική Βλάχου

+30 2310992122

info@thea.auth.gr

 • Το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1992 έχοντας ως στόχους την επιστημονική μελέτη του θεατρικού φαινομένου και την καλλιτεχνική εκπαίδευση στον χώρο του θέατρου. Ο χαρακτήρας των δραστηριοτήτων του είναι μικτός: επιστημονικός και καλλιτεχνικός, θεωρητικός και πρακτικός, εκπαιδευτικός και ερευνητικός. Το Τμήμα Θεάτρου είναι ένας τόπος σπουδών και έρευνας όπου η θεωρία και η πρακτική, η επιστήμη και η τέχνη, συνεργάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται.

  Τα ερευνητικά και επιστημονικά ενδιαφέροντα των μελών ΔΕΠ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα περιόδων, προσεγγίσεων και αντικειμένων: από την υποκριτική και τη σκηνογραφία μέχρι τη σκηνοθεσία και τη θεατρική αρχιτεκτονική και από το θέατρο της αρχαιότητας και την πρόσληψή του μέχρι το θέατρο του 19ου και του 20ού αιώνα σε Ελλάδα και Ευρώπη και τη θεωρία της λογοτεχνίας. Ως εκ τούτου, το προσωπικό του Τμήματος Θεάτρου συνεισφέρει με δημοσιεύσεις, παραστάσεις, ερευνητικά προγράμματα αλλά και καλλιτεχνικές παραγωγές σε πεδία που σχετίζονται τόσο με την ιστορία και τη θεωρία του θεάτρου όσο και με τη σκηνική πράξη και την καλλιτεχνική δημιουργία.

  Εκπαιδευτικά, η διαμόρφωση επιστημόνων και καλλιτεχνών του θεάτρου με σφαιρική παιδεία που επιδιώκεται από το Τμήμα, συνεπάγεται τη διδασκαλία μαθημάτων που εξασφαλίζουν τη στέρεη θεατρολογική κατάρτιση όλων των φοιτητών (ιστορία θεάτρου, θεωρία θεάτρου, δραματολογία, ανάλυση της θεατρικής παράστασης), σε συνδυασμό με σπουδές στις τέχνες της καλλιτεχνικής πρακτικής (Υποκριτική, Σκηνογραφία, Σκηνοθεσία). Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Θεάτρου αποκτούν έτσι εφόδια και γνώσεις που αξιοποιούνται εξίσου στη θεατρική σκηνή και πράξη, στη μελέτη του θεάτρου αλλά και στην εκπαίδευση, ανανεώνοντας τα εργαλεία της διδακτικής και της επιστήμης.

  Το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών είναι μια πανεπιστημιακή μονάδα που μέσα από την ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητά της συμβάλλει στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης, χτίζει δεσμούς με την πόλη, καλλιεργεί την καινοτομία και τον πειραματισμό και προβάλλει στο εξωτερικό την εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία και τον επιστημονικό λόγο.

  • Στην αρμοδιότητα της Γραμματείας του Τμήματος υπάγονται η διεξαγωγή της αλληλογραφίας, η τήρηση πρωτοκόλλου και αρχείου του Τμήματος. Η τήρηση πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης, της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης, των ΕΔΕ του ΠΜΣ του Τμήματος, η εκτέλεση των αποφάσεών τους και η παροχή νομικής στήριξης στα όργανα διοίκησης του Τμήματος. Η κατάρτιση των φοιτητικών μητρώων και των ατομικών τους φακέλων, η παρακολούθηση της σπουδαστικής τους κατάστασης (καταχώριση βαθμολογιών, χορήγηση δελτίων φοιτητικής ταυτότητας, πάσο, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κλπ.), η χορήγηση βεβαιώσεων, πιστοποιητικών και άλλων τίτλων σπουδών στους φοιτητές, ορκωμοσίες και ανταποδοτικές υποτροφίες. Φοιτητικές εκδρομές, μετακίνηση φοιτητών με το πρόγραμμα Erasmus, στατιστικά στοιχεία φοιτητών, δηλώσεις μαθημάτων, διανομή βιβλίων μέσω του Προγράμματος "Εύδοξος", έκδοση Οδηγών Σπουδών του Τμήματος, κατατάξεις πτυχιούχων ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ανωτέρων Σχολών. Η διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών που αναφέρονται στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, γραμματειακή υποστήριξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και υποψηφίων διδακτόρων, από την εγγραφή τους έως και την ορκομωσία τους. Οι διαδικασίες προκήρυξης, πλήρωσης θέσεων και εξέλιξης του διδακτικού και λοιπού προσωπικού, οι αναθέσεις εντολών διδασκαλίας, εκπαιδευτικές άδειες προσωπικού, άδειες για συνέδρια, εκλεκτορικά, τριμελείς και επταμελείς επιτροπές υποψηφίων διδακτόρων, διαδικασίες αναγορεύσευως διδακτόρων, αποσπάσεις εκπαιδευτικών, διάφορες επιτροπές λειτουργίας του Τμήματος, θέματα ΔΟΑΤΑΠ, προκηρύξεις και προσλήψεις διδασκόντων με το Π.Δ. 407/80. Η διαδικασία ηλεκτρονικής ανάρτησης των ανακοινώσεων στην ιστοσελίδα του Τμήματος, στην κεντρική ιστοσελίδα του Α.Π.Θ. καθώς και στο Πρόγραμμα "ΔΙΑΥΓΕΙΑ". Η Γραμματεία στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου "Κλειώ", Εγνατία 122.

   Γραμματέας: Βασιλική Βλάχου

   Τηλ. Επικοινωνίας: +30 2310992122

   Email: info@thea.auth.gr

 • Διδακτικό Προσωπικό

  Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.)

  Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.)

  Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.)

  • Σωτήριος Προέδρου
  • Ευστράτιος Κουτράκης
  • Δέσποινα Αθανασιάδου

  Διοικητικό Προσωπικό

  • Θεολόγος Ονάσογλου
  • Βασιλική Βλάχου
  • Μαρία-Βασιλική Κενανίδου
  • Εργαστήριο Θεατρικής Ερευνας και Τεχνολογίας
 • Η βιβλιοθήκη του Τμήματος Θεάτρου λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1992-93.

  Αποτελεί μία από τις περιφερειακές τμηματικές βιβλιοθήκες του Συστήματος Βιβλιοθηκών του Α.Π.Θ., είναι δανειστική και λειτουργεί σύμφωνα με τον κανονισμό του Συστήματος.

  Η συλλογή της διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες (πλήρους δανεισμού, περιορισμένου και μη δανειζόμενου) και περιλαμβάνει: 12500 τόμους βιβλίων, 85 τίτλους περιοδικών, αρχείο θεατρικών προγραμμάτων, ψηφιακό αρχείο με κριτικές και άρθρα δημοσιευμένα σε εφημερίδες από το 1985 μέχρι σήμερα,  αρχείο αφισών και φωτογραφιών, οπτικοακουστικό υλικό, αρχείο διπλωματικών εργασιών και διαλέξεων των φοιτητών του Τμήματος και αρχείο μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών του Τμήματος.

  Οι χρήστες της βιβλιοθήκης μπορούν μέσω του ιστότοπου του συστήματος βιβλιοθηκών του Α.Π.Θ. http://web.lib.auth.gr να έχουν πρόσβαση  στον αυτοματοποιημένο κατάλογο (OPAC) για την συλλογή βιβλίων έντυπων και ηλεκτρονικών, περιοδικών και σειρών καθώς επίσης και στα ηλεκτρονικά περιοδικά και τις ψηφιακές συλλογές του Α.Π.Θ.

  Η βιβλιοθήκη λειτουργεί όλες τις εργάσιμες μέρες από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το απόγευμα και στεγάζεται στο κτίριο της οδού Εγνατία 122 (β΄ όροφος).

  Διοικητικό προσωπικό:
  Σταματία Μαστοροστεργίου
  Δέσποινα Αθανασιάδου
  Τηλέφωνο:
  +30 2310 992133
  +30 2310 992134
  Φαξ:
  +30 2310 992132
  Διεύθυνση:

  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

  Σχολή Καλών Τεχνών

  Τμήμα Θεάτρου

  Εγνατία 122, κτίριο “Κλειώ”

  ΤΚ 54622

  Θεσσαλονίκη

 • Υπεύθυνος/η:
  Ιάκωβος Ποταμιάνος Καθηγητής
  Διεύθυνση:

  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

  Σχολή Καλών Τεχνών

  Τμήμα Θεάτρου

  Εγνατία 122, κτίριο “Κλειώ”

  Τ.Κ. 54622

  Θεσσαλονίκη

   

  Τηλέφωνο:
  +30 2310 994295
 • 1. Αριθμός Συνεδρίασης Συγκλήτου: 2882/6-3-2014

  Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, στη συνεδρίασή της με αριθμό 2882/6-3-2014 ενέκρινε τα μητρώα εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Τμήματος Θεάτρου  της Σχολής Καλών Τεχνών σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3α του άρθρου 19 του Ν.4009/11, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει.
  Τα μητρώα αυτά ισχύουν για μια διετία (δύο ακαδημαϊκά έτη), οπότε πρέπει να επικαιροποιηθούν.
  2. Αριθμός Συνεδρίασης Συγκλήτου: 2904/2-2-2015

  H Σύγκλητος του ΑΠΘ στην έκτακτη  συνεδρίασή της με αριθμό 2904/2-2-2015 έχοντας υπόψη τα παραπάνω σχετικά, ενέκρινε το μητρώο εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Τμήματος Θεάτρου για το γνωστικό αντικείμενο: «Αρχαίο Δράμα: Ιστορία, Θεωρία, Πρόσληψη» σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3α  του άρθρου 19 του Ν.4009/11, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει.
  Τo παραπάνω μητρώο  ισχύει για μια διετία (δύο ακαδημαϊκά έτη) οπότε πρέπει να επικαιροποιηθεί.

  3. Αριθμός Συνεδρίασης Συγκλήτου: 2922/12-2-2016

  H Σύγκλητος στη συνεδρίασή της με αριθμ. 2922/12-2-2016, ενέκρινε τα επικαιροποιημένα μητρώα εσωτερικών και εξωτερικών μελών για τα γνωστικά αντικείμενα:

  “Θεατρολογία – Ιστορία Θεάτρου”
  “Σκηνοθεσία – Υποκριτική”
  “Σκηνογραφία – Ενδυματολογία”
  “Νεοελληνική Λογοτεχνία – Θεωρία της Λογοτεχνίας”

  Με τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την έγκρισή τους (12-2-2018), τα παραπάνω μητρώα θα πρέπει να επικαιροποιηθούν εκ νέου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο