Διεθνές Συνέδριο OYITZI ΠΙΡΑΝΤΕΛΟ. ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ Aνάγνωση. Γραφή. Διακείμενο" (LUIGI PIRANDELLO. I LIBRI PROPRI E DEGLI ALTRI Lettura. Scrittura. Intertesto) διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων από τη γέννηση του ιταλού συγγραφέα (1867-2017) σε συνεργασία με το Κέντρο Πιραντελικών Σπουδών/ Europäisches Pirandello Zentrum του Μονάχου και το Πανεπιστήμιο ‘Tor Vergata’ της Ρώμης. Εντάσσεται σε έναν κύκλο συνεδρίων και εκδηλώσεων που πραγματοποιείται σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να παρουσιάσει στην ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα το έργο ενός από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, του Λουίτζι Πιραντέλο και να προβάλει την επιστημονική έρευνα που εκτείνεται σε ανεξερεύνητες μέχρι τώρα πτυχές  του πεζογραφικού, του ποιητικού και του θεατρικού έργου του.

Να παρουσιάσει τη σχέση των βιβλίων του συγγραφέα με τα βιβλία των άλλων, τα βιβλία που συνέγραψαν μελετητές, σύγχρονοι και νεότεροι συγγραφείς, σε διάφορες όψεις της ανάγνωσης, της συγγραφής και του διακειμένου.

Παίρνουν μέρος με εισηγήσεις 30 μελετητές και καθηγητές ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων που θα παρουσιάσουν τους προβληματισμούς και την έρευνά τους σχετικά με το θέμα του Συνεδρίου.

Απευθύνεται σε μελετητές, σε καθηγητές, σε φοιτητές, καθώς και σ’ ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για την ιταλική λογοτεχνία και συγκεκριμένα για το έργο του ιταλού δραματουργού.

Η έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου και ώρα 10.00 και θα πλαισιωθεί με μουσική εισαγωγή με το τραγούδι Mal di luna (μουσική Nicola Piovani) που παρουσιάζει η Rosaria Gulisano. Eρμηνεία: Χρύσα Δημητριάδου (τραγούδι), Λέανδρος Μεγακλής (βιολί), Βασίλης Καραχάλιος (κιθάρα).

Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι ακόλουθες εκθέσεις που θα λειτουργήσουν παράλληλα με το Συνέδριο:

  1. I PIRANDELLO έκθεση φωτογραφικών τεκμηρίων για τη ζωή και το έργο του Πιραντέλο (επιμέλεια Sarah Zappulla Muscarà και Εnzo Zappulla)
  2. AΚΡΑΓΑΣ φωτογραφίες από τη γενέτειρα πόλη του ιταλού συγγραφέα (επιμέλεια Ζώζη Ζωγραφίδου και Pedro Luis Ladrón de Guevara)
  3. Ο ΠΙΡΑΝΤΕΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (επιμέλεια Ζώζη Ζωγραφίδου και Όλγα Τσέκρελη, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ, τη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος καθώς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους)
  4. MAL DI LUNA - ‘GIARA Οι φοιτητές που παρακολούθησαν τα μαθήματα Μετάφρασης ιταλικής λογοτεχνίας του χειμερινού εξαμήνου 2016-2017 του Προπτυχιακού Κύκλου Σπουδών και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της κατεύθυνσης ‘Μετάφραση Eπικοινωνία και Eκδοτικός χώρος’ εκθέτουν τη συλλογική δουλειά τους για τα διηγήματα του Λουίτζι Πιραντέλο Mal di luna και ‘Giara’.

Η γλώσσα του Συνεδρίου είναι η ιταλική.  Οι εργασίες του Συνεδρίου είναι ανοιχτές για το κοινό και υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης βεβαίωσης παρακολούθησης.

Επιστημονική Υπεύθυνη του Συνεδρίου: Ζώζη Ζωγραφίδου (Καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.)

Επιστημονική Eπιτροπή

Rino Caputo (Πανεπιστήμιο ‘Tor Vergata’ της Ρώμης)

Tιτίκα Δημητρούλια (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Zώζη Ζωγραφίδου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Γεράσιμος Ζώρας (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας)

Angelo Favaro (Πανεπιστήμιο ‘Tor Vergata’ της Ρώμης)

Pietro Frassica (Πανεπιστήμιο του Πρίνσετον)

Vicente Gonzalez Martin (Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα)

Pasquale Guaragnella (Πανεπιστήμιο ‘Aldo Moro’ του Μπάρι)

Pedro Luis Ladrón de Guevara (Πανεπιστήμιο της Mούρθια)

Michael Roessner (Πανεπιστήμιο του Mονάχου)

Sarah Zappulla Muscarà (Πανεπιστήμιο της Κατάνια)

Οργανωτική Επιτροπή

Zώζη Ζωγραφίδου, Όλγα Τσέκρελη, Rosaria Gulisano, Άντα Μπουμπάρα, Ηλίας Σπυριδωνίδης

Προεγγραφές και περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: http://pirandello2017.itl.auth.gr/

Συνημμένα αρχεία
Πληροφορίες συνεδρίου/ημερίδας

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 

Πέμπτη, 16 Φεβρουάριος, 2017 (All day) έως Παρασκευή, 17 Φεβρουάριος, 2017 (All day)

Χώρος: 

ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ
Οργάνωση συνεδρίου/ημερίδας

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή: 

Υποβλήθηκε στις 01/02/2017 @ 15:01