Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη διεύρυνση του εθελοντικού δικτύου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής απο του υπαλλήλους του ΑΠΘ.

To Εθελοντικό Δίκτυο μετρά ήδη τέσσερα (4) χρόνια λειτουργίας και  ταυτόχρονα επιτυχής δράσης.  Έως τώρα η εθελοντική δράση απευθυνόταν αποκλειστικά σε φοιτητές του Α.Π.Θ., H Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής επιθυμεί την προώθηση και διεύρυνση του εθελοντικού δικτύου και στο χώρο των υπαλλήλων του ΑΠΘ.  Σ΄ αυτό το κάλεσμα μας θα επιθυμούσαμε να
ανταποκριθείτε με  τομείς δράσης  τους εξής:
– φοιτητές /τριες με αναπηρίες
– αλλοδαποί φοιτητές/ τριες
– ευπαθείς φοιτητικές ομάδες (λόγω  υγείας κ.α.)
– παιδιά πολύτεκνων οικογενειών ή μονογονεϊκών οικογενειών
– παιδιά σε ορφανοτροφεία
– παιδιά με αναπηρίες
Αναφορικά με το εθελοντικό δίκτυο των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ, θα υπάρχει συσχετισμός  των δράσεων, λόγω του ότι είναι νεοσύστατο ακριβής λεπτομέρειες και διευκρινήσεις θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον.
Επίσης αρχές της ακαδημαϊκής χρονιάς, θα οριστεί συνάντηση των  εθελοντών διοικητικών υπάλληλων, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον σας.

Υποεπιτροπή Εθελοντισμού
Άννα Τσιλιγκίρογλου-Φαχαντίδου, Πρόεδρος Ε.Κ.Π.(fachant@phed.auth.gr)
Αλέξανδρος Αλεξανδρίδης(aalexand@med.auth)
Ελευθερία Παπαδημητρίου(ritsa@geo.auth.gr)
Χαρίτων Πολάτογλου(hariton@auth.gr), Εθελοντισμός στο Μητέρας Έργον
Ελένη Κασάπη(kassapi@itl.auth.gr), Εθελοντές Νοηματικής Γλώσσας
Βασιλική Γκουντσίδου(iakovou@auth.gr), Εθελοντισμός στα πλαίσια του Πανεπιστημίου
Φώτιος Μπίμπασης(mpimpasis@mpimpasis.gr)
Βασιλική Μπούκλα-Παπαδημητρίου

Ιωάννα Πασπάλα, Υπεύθυνη Γραμματείας για θέματα Εθελοντισμού
φαξ: 2310 995360
τηλ. 2310 995386
email: ipaspala@gmail.com

Με εκτίμηση
Πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής
Άννα Τσιλιγκίρογλου –  Φαχαντίδου

Τι είναι ο εθελοντισμός;
Ο Εθελοντισμός επιδέχεται ποικιλίας ορισμών ανάλογα με την οργανωτική δομή του, το χαρακτήρα των δραστηριοτήτων του, τη μορφή των κινήτρων του κ.λ.π. Δεν αποσκοπεί ούτε στην ανταγωνιστική σχέση με το κράτος, ούτε αποτελεί υποκατάστατό του, αλλά επιδιώκει την αυτόνομη συνεργασία και αναπτύσσει δραστηριότητες στον τομέα κυρίως των κοινωνικών υπηρεσιών, ή σε νέες ανάγκες, είτε των ανθρώπων είτε του περιβάλλοντος.

Εθελοντής είναι ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο του, ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Με αυτή την έννοια ο εθελοντισμός ταυτίζεται με τη φιλανθρωπία, μια ύψιστη πράξη αρετής, όπως χρησιμοποιήθηκε κατά την κλασσική εποχή για να αποδώσει την αγάπη για  το συνάνθρωπο, τον οποίο πρέπει να αγαπά κανείς όπως και τον εαυτό του. Ο εθελοντής δεν θεωρεί ότι ο ίδιος είναι ανώτερος, ότι ξέρει  περισσότερα, ότι είναι καλύτερος, αλλά αντιμετωπίζει  όσους έχουν
δυσκολίες, τα άτομα στα οποία προσφέρει υπηρεσία όχι με οίκτο αλλά ισότιμα. Δεν θεωρεί τον εαυτό του σοφότερο ή καλύτερο.
Ο εθελοντής, με την ανάληψη της εθελοντικής δραστηριότητας, δεν αποσκοπεί στην κάλυψη των βιοτικών του αναγκών. Εξ ορισμού ο εθελοντής έχει εξασφαλισμένους από αλλού τους βιοτικούς πόρους του. Είτε από μια  άλλη απασχόληση επαγγελματικού χαρακτήρα, είτε από την οικογένειά του (νέοι, νοικοκυρές), είτε από τα εισοδήματα της περιουσίας του.
Άλλο είναι να προσφέρεις ό,τι έχεις και άλλο ό,τι είσαι. Το πρώτο κάπου τελειώνει, ενώ το δεύτερο είναι πηγή ανεξάντλητη, που μπορεί να  γεννά κάθε φορά ό,τι χρειάζεται για να προσφέρει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο