Συμμετοχή του Α.Π.Θ. στο Ευρωμεσογειακό Πανεπιστήμιο

Το Ευρωμεσογειακό Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε τον Ιούνιο 2008 στο πλαίσιο της  Ένωσης για τη Μεσόγειο, η οποία είναι μια διεθνής νομική οντότητα  διακρατικής συνεργασίας των χωρών που ανήκουν αφενός στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  αφετέρου στο Νότο της Μεσογείου. Το Ευρωμεσογειακό Πανεπιστήμιο είναι,  ταυτόχρονα, μια κοινοπραξία ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών πανεπιστημίων,  αλλά και ένα συμβατικό πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Η έδρα του είναι στην πόλη  Portoroz της Σλοβενίας και ο διακριτικός του τίτλος είναι «University EMUNI – Euro-Mediterranean University».
Το επίπεδο σπουδών που ήδη  προσφέρεται στο πλαίσιο του, είναι μεταπτυχιακό και επίπεδο προετοιμασίας διδακτορικού διπλώματος.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι το ένα από τα δυο ελληνικά πανεπιστήμια που από την πρώτη στιγμή μετείχαν στην ίδρυση του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου (το άλλο ελληνικό παν/μιο είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Ο Ιδρυτικός Χάρτης (Foundation Charter) του πανεπιστημίου υπογράφηκε  από τον κ. Πρύτανη στις 30 Σεπτεμβρίου 2008 και στην πρώτη γενική  συνέλευση των μελών της κοινοπραξίας που έγινε στη  Βαρκελώνη στις 26 Νοεμβρίου 2008, το ΑΠΘ, που εκπροσωπήθηκε σ αυτήν από τον Καθηγητή της ολυτεχνικής Σχολής κ. Γ. Μυλόπουλο και τον Καθηγητή της Νομικής Σχολής κ. Π. Στάγκο, ενέκρινε τον Οργανισμό (Statute) του  Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου.

Οι ακαδημαϊκές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στους κόλπους του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου είναι τριών κατηγοριών:
(α) Η οργάνωση σπουδών για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος (Master Study Programmes)
(β) Η οργάνωση θερινών μαθημάτων για μεταπτυχιακούς σπουδαστές  (Euro-Mediterranean Summer School)
(γ) Η οργάνωση σεμιναρίων για ερευνητές  και υποψήφιους διδάκτορες (Doctoral and Research Programmes).

Οποιοδήποτε  ιδρυτικό πανεπιστήμιο του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου μπορεί να πάρει πρωτοβουλία οργάνωσης ακαδημαϊκών σπουδών της μιας ή της άλλης κατηγορίας.  Τα πανεπιστήμια με τα οποία όμως θα συνεργαστεί πρέπει κι αυτά να είναι  ιδρυτικά μέλη του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου. Επίσης, υποχρεωτικά ένα  από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια πρέπει να είναι Μεσογειακής χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, τα αντικείμενα των ακαδημαϊκών προγραμμάτων θα  πρέπει να υπάγονται σε έναν ή περισσότερους από τους 12 τομείς  προτεραιότητας του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου.
Οι τομείς αυτοί είναι: μετανάστευση και ασφάλεια, μεταφορές, ναυτιλιακή πολιτική, οικονομία,  διαχείριση της γνώσης, διαπολιτισμικός διάλογος, τουρισμός και διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς, επιστήμες περιβάλλοντος, γεωργία και αλιεία,  αειφόρος ανάπτυξη, αποερημοποίηση και νομική επιστήμη (διεθνές δίκαιο,  δίκαιο θάλασσας, ναυτικό δίκαιο).

Ήδη τρέχουν προθεσμίες για την υποβολή προτάσεων οργάνωσης προγραμμάτων  σπουδών της δεύτερης και της τρίτης προαναφερθείσας κατηγορίας (θερινά μεταπτυχιακά μαθήματα, σεμινάρια για υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητές).

Τα μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου μας που θα ενδιαφερθούν για συμμετοχή σ αυτό το νέο πλαίσιο διεθνούς πανεπιστημιακής συνεργασίας που διαμορφώθηκε,  μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Διοίκησης, στην κα Ελένη Κωτσάκη, η οποία διαθέτει όλο το σχετικό πληροφοριακό υλικό (τηλ: 996742, φαξ: 991621, email: internat-rel@auth.gr, helenko@auth.gr).

Μετάβαση στο περιεχόμενο