Λώρης Μαργαρίτης – Φέμπη Νικολαϊδου: Παράλληλες Πορείες

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι την Παρασκευή 10/5/19 στις 18.00, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στη Θέρμη, η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου Μουσικών Βιβλιοθηκών και Αρχείων, παρουσιάζει την εκδήλωση “Λώρης Μαργαρίτης – Φέμπη Νικολαϊδου: Παράλληλες Πορείες”. Μία τριπλή δράση, όπου θα παρουσιαστούν τα Eλληνικά Tραγούδια, του Λώρη Μαργαρίτη, οι Έξι Eλληνικές Λαϊκές Μελωδίες, του Maurice Ravel, το “Σαν τις εικόνες”, του Δημήτρη Θέμελη και αποσπάσματα από το διήγημα, του Τόμας Μαν, γραμμένο για το Λώρη Μαργαρίτη, “Το Παιδί Θαύμα”.

Συμμετέχουν οι Γιώργος Παναγιωτίδης (φωνή), Έλλη Ζαχαροπούλου (πιάνο), Δημήτρης Χατζηθεοδοσίου (αφήγηση).
Παράλληλα θα υπάρχει έκθεση τεκμηρίων από τα Αρχεία των Φ.Νικολαϊδου, Γ.Μάντακα, Ε.Φλώρου, Π.Φορμόζη της Βιβλιοθήκης του ΤΜΣ, της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠθ και της Βιβλιοθήκης του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
Μοναδική στιγμή της εκδήλωσης, η παρουσίαση έργων, του αξέχαστου Λώρη Μαργαρίτη, σε ένα από τα δύο προσωπικά του, πιάνα, που έχουνε διασωθεί, (το άλλο βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και το οποίο φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, ως κειμήλιο.
Το σπάνιο αυτό απόκτημα, μετά από επιμελέστατη εργασία, του ειδικού Χρήστου Τσικαντέρη είναι έτοιμο να ξαναπαίξει με αυθεντικούς ήχους, κάποιες από τις μελωδίες, του διεθνούς φήμης δάσκαλου και συνθέτη, Λώρη Μαργαρίτη.
 
Την εκδήλωση επιμελήθηκε ο Μουσικός Βιβλιοθηκονόμος του Τμήματος Άρης Μπαζμαδέλης.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες, στον Σκηνογράφο-Ενδυματολόγο του Εθνικού Θεάτρου και του Κ.Θ.Β.Ε. Φίλιππο Παπαγεωργίου, που επιμελήθηκε καλλιτεχνικά-αισθητικά, την Μουσειακή αφήγηση. Ακόμη, τον Αντώνη Σαραγιώτη της Κεντρικής Βιβιοθήκης του ΑΠΘ, την Βενετία Τυροπούλου Φοιτήτρια του ΤΜΣ και την Σμαρώ-Μαρία Αναγνωστοπούλου Βιβλιοθηκονόμο του ΚΩΘ, για την αρχειακή έρευνα και επιμέλεια.

Μετάβαση στο περιεχόμενο