Μήνυμα του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Ομιλείται αδιάλειπτα εδώ και 40 αιώνες, έχοντας προσφέρει νέες οδούς έκφρασης και στοχασμού. Η ελληνική γλώσσα έχει τη δική της μέρα, καθώς η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Με ανεκτίμητο πλούτο και οικουμενική διάσταση, η ελληνική γλώσσα συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και την εδραίωση του ευρωπαϊκού. Είναι η γλώσσα των σπουδαίων φιλοσόφων και επιστημόνων της αρχαιότητας, των διανοητών και ποιητών παγκόσμιου βεληνεκούς, η γλώσσα των ομηρικών επών, των Ευαγγελίων, των πατερικών κειμένων.

Οι Κλασικές Σπουδές που προσφέρονται στο Πανεπιστήμιό μας είναι διεθνώς αναγνωρισμένες. Τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνουν σταθερά περίοπτη θέση, μέσα στις πρώτες είκοσι παγκοσμίως, συνεχίζοντας με επιτυχία την παράδοση που ξεκίνησε το 1926 με την ίδρυση της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Επίσης, υπό την εποπτεία της Φιλοσοφικής Σχολής λειτουργεί το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ το οποίο προσφέρει μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς και ομογενείς από το 1970. Ακόμη, το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) έχει ως στόχο τη συγχρονική και διαχρονική μελέτη της ελληνικής γλώσσας, την επιστημονική καλλιέργεια και τη διάδοσή της.

Μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες του κόσμου, η ελληνική, η γλώσσα μας, αξίζει τιμής και σεβασμού. Η διαφύλαξη και η προβολή της συνιστούν οφειλόμενο χρέος μας σε αυτή την πολύτιμη παρακαταθήκη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο