Μήνυμα του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου, για την Ημέρα των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού

Η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έχει καθιερωθεί ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού. Μια ημέρα τιμής, μνήμης, καθώς και στοχασμού και έμπνευσης.

Θυμόμαστε με συγκίνηση και τιμούμε σήμερα όλους εκείνους οι οποίοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία, τα δημοκρατικά ιδεώδη και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Η αποφασιστικότητα, το θάρρος και η γενναιότητα των προγόνων μας ενίσχυσαν την αντίστασή τους και ενέτειναν τον αγώνα τους απέναντι στα φασιστικά καθεστώτα, τη βαρβαρότητα και τις ναζιστικές θηριωδίες, εξαιτίας των οποίων η ανθρωπότητα πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος.

Οι αγώνες τους κατά του ναζισμού και του φασισμού, οι αγώνες τους να διαλύσουν το σκοτάδι του ολοκληρωτισμού, αποτελούν έμπνευση για κάθε γενιά. Χρέος μας να διατηρήσουμε τη μνήμη τους ζωντανή. Η υπεράσπιση των ιδεωδών της Δημοκρατίας και η καταδίκη της ναζιστικής και φασιστικής ιδεολογίας είναι διαρκείς και επίκαιρες σε κάθε εποχή. Με σταθερό γνώμονα τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης, οφείλουμε να πορευόμαστε στο μέλλον, διατηρώντας τα μηνύματα των αγώνων των προγόνων μας αναλλοίωτα για τις γενιές του αύριο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο