Ημερίδα του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ: «Επιθερμικά κοιτάσματα χρυσού – Τεκτονική, μαγματισμός και εξαλλοιώσεις»

«Επιθερμικά κοιτάσματα χρυσού – Τεκτονική, μαγματισμός και εξαλλοιώσεις» είναι το θέμα της Ημερίδας που διοργανώνουν το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και η φοιτητική ομάδα AUTH SEG Student Chapter, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 10.00, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές «Οι ορυκτοί πόροι αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας και διαχρονικά συμβάλλουν στη βελτίωση του τρόπου ζωής των ανθρώπινων κοινωνιών. Στόχος της Ημερίδας είναι να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό ότι τα επιθερμικά κοιτάσματα, εκτός από τον χρυσό που περιέχουν, είναι σημαντικά και για τα σπάνια μέταλλα, τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή όλων των προϊόντων σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και για την ενεργειακή μετάβαση.

Χωρίς αυτά τα μέταλλα οι στόχοι για καθαρότερο περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη δεν θα επιτευχθούν. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιων κοιτασμάτων τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διασφάλιση μιας βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού για ορυκτά και μέταλλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλοί φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ ασχολούνται ερευνητικά με αυτά τα κοιτάσματα, σε επίπεδο πτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών».

Στην Ημερίδα θα μιλήσουν δύο διακεκριμένοι κοιτασματολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Οττάβα του Καναδά, η Καθηγήτρια Keiko Hattori και ο Δρ Jeffrey Hedenquist. Ειδικά ο Δρ Jeffrey Hedenquist είναι εκείνος που έθεσε τις βάσεις για τον χαρακτηρισμό αυτού του τύπου των κοιτασμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, τη δεκαετία του 1980. Επίσης ο Καθηγητής Γεωλογίας Βασίλης Μέλφος θα αναφερθεί στην σημασία των ελληνικών κοιτασμάτων για την αναζήτηση των σπανίων μετάλλων που είναι απαραίτητα στις σύγχρονες τεχνολογίες και στην ενεργειακή μετάβαση.

Πρόγραμμα Ημερίδας

9.30 Προσέλευση

10.00 Χαιρετισμοί

10.15 Βασίλης Μέλφος «Τα Μέταλλα της Ενεργειακής Μετάβασης στα Κοιτάσματα της Ελλάδας»

10.45 Keiko Hattori «Tectonic Setting and Igneous Rocks Associated with High-Grade Epithermal Gold Deposits»

11.30 Jeffrey Hedenquist «Lithocap Alteration, Epithermal Gold Mineralization, and Transition to the tops of Porphyry Deposits: Dogma versus Discovery»

12.30 Ερωτήσεις – Συζήτηση

Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Προεγγραφές: https://goo.gl/forms/NQf6CQJ0G970U7qU2

Μετάβαση στο περιεχόμενο