Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών. Παρόν και Μέλλον

Η αναγνώριση του ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος ορισμένων περιοχών οδήγησε σε νομοθετικές ρυθμίσεις, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, οι οποίες προστάζουν τη λήψη μέτρων για την αυξημένη προστασία τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις η προστασία αυτή οδήγησε στον αποκλεισμό οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας στις περιοχές αυτές και στην απαρχή αντιθέσεων με τις τοπικές κοινωνίες, κάτι το οποίο δε συνάδει με τη σύγχρονη αντίληψη της αειφόρου ανάπτυξης. Συνεπώς, η προστασία του περιβάλλοντος δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να οδηγεί στον περιορισμό της οικονομικής ανάπτυξης. Αντίθετα, θα πρέπει να αποτελεί την προϋπόθεση για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών και ο χαρακτηρισμός ως προστατευόμενων, να παρέχει σε αυτές ένα ακόμα πλεονέκτημα.
Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων Καθηγητής κ. Χρήστος Νεοφύτου και τα μέλη του Δ.Σ., στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG IIIC SUD – RDP, διοργανώνουν στο Βόλο στις 8 & 9 Δεκεμβρίου 2006, Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο “Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών. Παρόν και Μέλλον”. Σκοπός του είναι η αναζήτηση απαντήσεων σε καίρια ερωτήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης των ειδικά προστατευόμενων περιοχών και η διερεύνηση ζητημάτων που σχετίζονται με τη δυνατότητα βιώσιμης ανάπτυξης των περιοχών αυτών με την ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
Οι επιμέρους ενότητες οι οποίες θα απασχολήσουν το συμπόσιο αυτό είναι:
1. Θεσμικό Πλαίσιο.
2. Οικονομική Κατάσταση – Ανάγκες και Προοπτικές.
3. Επιχειρησιακός Σχεδιασμός.
4. Ρόλος και Προοπτικές στο Πλαίσιο της Πολιτικής της Ε.Ε. για τις Προστατευόμενες Περιοχές.
5. Δικτύωση.
6. Τοπικές Κοινωνίες.
Το συμπόσιο απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο που εμπλέκεται με την Προστασία και Διαχείριση των Περιοχών που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για σχετική εισήγηση στις προαναφερθέντες ενότητες, να στείλουν e-mail μέχρι τις 06/11/2006 στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: steriani@apae.uth.gr.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 24210-93251 (κα Στεριανή Ματσιώρη) & 24210-93064 (κα Σταυρούλα Αϋφαντή)

Μετάβαση στο περιεχόμενο