Καταγραφή Ελληνικής Βιοποικιλότητας – Δημιουργία Βάσης Δεδομένων, Ιστοσελίδας

Προς κάθε ενδιαφερόμενο/η,

με την επικοινωνία μας αυτή θέλουμε να σας πληροφορήσουμε για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, όσον αφορά τη δημιουργία μιας Βάσης Δεδομένων στην οποία θα περιλαμβάνονται όλοι οι οργανισμοί, η παρουσία των οποίων έχει καταγραφεί στην Ελλάδα. Πρώτο στάδιο είναι η καταγραφή της βιοποικιλότητας της Ελλάδας σε επίπεδο είδους. Η Β.Δ. και η ιστοσελίδα της ονομάστηκε “Ελληνική Βιοποικιλότητα”.

Η αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας τέτοιας Β.Δ. είναι προφανής. Ασφαλώς, οι ειδικευμένοι ερευνητές είναι ενήμεροι ο καθένας για τα σχετικά αντικείμενα των ερευνών του. Όμως, μέχρι σήμερα δεν είναι εύκολη η απόκτηση πληροφοριών για μείζονα ταξινομήματα, που συχνά είναι απαραίτητες για την πραγματοποίηση γενικότερων εκτιμήσεων.

Η καταγραφή των ειδών της Ελλάδας στη Β.Δ. γίνεται με τις εξής προϋποθέσεις: Σύμφωνα με την πιο σύγχρονη ταξινόμηση (που συχνά αλλάζει στα ανώτερα ταξινομήματα, εξαιτίας των σε εξέλιξη φυλογενετικών ερευνών) και με βιβλιογραφική τεκμηρίωση της παρουσίας του κάθε είδους στην Ελλάδα. Όπου είναι δυνατό, δίνεται η πρώτη βιβλιογραφική αναφορά ή αλλιώς η πιο σημαντική. Ιδιαίτερα για τα θαλάσσια είδη, συχνά δίνεται, τεκμηριωμένη επίσης βιβλιογραφικά, η γεωγραφική διανομή του είδους σε όλες τις άλλες γεωγραφικές περιοχές της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Στη λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνονται όλα τα ταξινομήματα (taxa) στα οποία έχει “ολοκληρωθεί” η καταγραφή των ελληνικών ειδών μέχρι σήμερα. Στόχος της Β.Δ. είναι η προοδευτική προσθήκη όλων των άλλων οργανισμικών ταξινομημάτων που αντιπροσωπεύονται στην ελληνική βιοποικιλότητα και η προβολή τους στην αντίστοιχη ιστοσελίδα, ώστε να υπάρχει κοινοκτημοσύνη όλων των δεδομένων από την ερευνητική-εκπαιδευτική κοινότητα. Με βάση το στόχο αυτό, παρακαλούμε θερμά όλους τους χρήστες να συμβάλουν στη βελτίωση της προσπάθειάς μας αυτής, με τεκμηριωμένες υποδείξεις. Προς το παρόν, οι παρατηρήσεις σας μπορούν να καταχωρούνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: akoukour@bio.auth.gr. Στην ίδια διεύθυνση μπορείτε επίσης να ζητήσετε οποιεσδήποτε πρόσθετες σχετικές πληροφορίες.

Η διεύθυνσης της Βάσης Δεδομένων είναι: http://greek-biodiversity.bio.auth.gr

Με εκτίμηση,

Α. Κούκουρας, Καθηγητής Α.Π.Θ.,

Συντονιστής ερευνητικού δικτύου Α.Π.Θ. ΒιοΠύλη (http://web.auth.gr/biogate)

Plantae

Rhodophyta

Phaeophyta (= Phaeophyceae, του Kingdom Chromista)

Tracheobionta (Vascular plants)

Coniferophyta

Equisetophyta

Gnetophyta

Lycopodiophyta

Magnoliophyta

Pteridophyta

Animalia

Porifera

Cnidaria: Anthozoa

Mollusca: Bivalvia

Cephalopoda

Gastropoda

Polyplacophora

Arthropoda: Crustacea: Malacostraca

Amphionidacea

Amphipoda

Cumacea

Decapoda

Euphausiacea

Isopoda

Lophogastrida

Mysida

Tanaidacea

Maxillopoda: Cirripedia

Pedunculata

Sessilia

Chaetognatha

Echinodermata

Chordata: Amphibia

Ascidiacea

Aves

Mammalia

Pisces

Actinopterygii

Cephalaspidomorphi

Elasmobranchii

Holocephali

Myxini

Reptilia

Thaliacea

Μετάβαση στο περιεχόμενο